eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Matolcsy: Egyelőre nem lesz új devizahiteles mentőcsomag

Nincs új lépés terítéken a devizahitelesek megsegítését illetően - fejtette ki Matolcsy György, miután a Bankszövetség elnökével és a PSZÁF elnökével találkozott. A nemzetgazdasági miniszter beszélt arról is, hogy Magyarországon növekedési fordulatra van szükség ahhoz, hogy 2012-ben a bruttó hazai termék (GDP) legalább 1,5 százalékkal bővüljön.

Arra biztatunk ugyanakkor mindenkit, hogy ragadja meg a végtörlesztés lehetőségét - válaszolta Matolcsy egy újságírói kérdésre. A kivárás nem tanácsos, aki teheti, ragadja meg az alkalmat - fűzte hozzá.

A Bankszövetség elnökének bevallása szerint nem lesz huszárvágás, komplex csomag kell, legyen. Nem szabad megfeledkeznünk az árfolyamgátról sem, eddig közel 4000 ember élt ezzel a lehetőséggel - árulta el. Szász Károly, a PSZÁF elnöke hozzátette: nem egy tiszta javaslat lesz, ötvözik az elemeket. A rendszer stabilitásának növelése érdekében kell, szülessen az intézkedések - hangsúlyozta.

Matolcsy György kérdésre válaszolva kifejtette, hogy nincs varázsintézkedés a devizahitelesek problémájára. A cél, hogy közösen olyan megoldást találjunk, amelyek tehermentesítik a családokat a kockázatoktól. Közös megoldások felé vettük az irányt - emelte ki a nemzetgazdasági miniszter.

Elfogadtam a kormány nevében az elnök úr azon javaslatát, hogy amíg nincs közös megállapodás, addig a kormány nem indít új intézkedéseket - utalt a Bankszövetséggel kötött megállapodás lényegére a miniszter.

Növekedési fordulat kell a jövő évi 1,5 százalékos növekedéshez

Magyarországon növekedési fordulatra van szükség ahhoz, hogy 2012-ben a bruttó hazai termék (GDP) legalább 1,5 százalékkal bővüljön - mondta Matolcsy György.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a kormány az utóbbi másfél évben jelentős lépéseket tett a pénzügyi egyensúly javítására, az államadósságot jelentősen csökkentették, idén 2,94 százalék lesz a költségvetési hiány, jövőre pedig "tűzön-vízen át" elérik a 2,5 százalékos GDP-arányos hiányt. "Az egyensúly területén Magyarország győzelemre áll", közben azonban Európában és a világban lassul a növekedés, ezért Magyarországon 2012-ben növekedési fordulatra van szükség a legalább 1,5 százalékos gazdasági növekedés eléréséhez.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a PSZÁF-fal és a Magyar Bankszövetséggel közösen kidolgoznak egy növekedést erősítő programot, amely a kis- és középvállalatokat, a kisvállalkozásokat, az otthonteremtőket, a mezőgazdaságot és az energiahatékonysági beruházásokat végrehajtókat pénzzel látja el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×