eur:
387.68
usd:
357.69
bux:
68097.68
2024. május 17. péntek Paszkál

Nem enyhül az építőipar válsága

Az építőipari cégeljárások szokásos augusztusi visszaesése idén kisebb mértékű volt, így az egy évvel korábbihoz mérten a felszámolások és a végelszámolások száma is nőtt - adta hírül az Opten céginformációs szolgáltató. Az idei év korábbi hónapjaihoz viszonyított csökkenést a cégbírósági szabadságolások magyarázzák, az ágazat kilátásai továbbra is sötétek.

Bár augusztusban a cégbíróságok munkarendje miatt jellemzően kevesebb eljárás indult, mint a korábbi hónapokban, az elmúlt öt évben messze idén augusztusban indították a legtöbb felszámolást az építőiparban. A nyolcadik hónapban 237 céget döntöttek be, ami kevesebb ugyan a júliusi 339-nél, ám sokkal, 72-vel több, mint az egy évvel korábbi 165. Az előző év augusztusához viszonyított növekedési ütem 43,6 százalékos, ami a júliusi stagnáláshoz képest jelentős növekedésnek számít. "Az ágazatban szinte semmi sem változott, sőt az augusztusi szabadságolások után ősszel sajnos komoly esély van a felszámolási eljárások indításának ugrásszerű növekedésére - kommentálta az adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

A végelszámolások esetében még markánsabban kirajzolódik az ágazat mélyülő válsága. Az uborkaszezonnak számító augusztus hozta ugyanis minden idők nyolcadik legtöbb új eljárását, a feljegyzett 208 végelszámolás 86-tal több, mint 2010 hasonló időszakában volt. Idén a végelszámolások száma az év első hónapjaiban rendre meghaladta a 400-at - tavaly havonta jellemzően 200 körül alakult a mutató. "A gyors idei növekedés mögött a bíróságok által a mérleg leadásának hiánya miatt indított tömeges kényszer-végelszámolások állnak" - mondta az Opten stratégiai igazgatója. Adataik szerint, amennyiben minden pénzügyi beszámoló leadását elhanyagoló céget eljárás alá vonnak, várhatóan még jó ideig fennmarad a magas végelszámolási arány.

A gyorsuló cégfluktuációt támasztja alá az új vállalkozások száma is, bár a cégalapítási kedv mind az előző hónaphoz, mind tavaly augusztushoz képest csökkent. Idén augusztusban 386 új építőipari céget jegyeztek be, egy évvel korábban 408-at, júliusban pedig 417-et.

"Kevéssé valószínű, hogy az építőipari kereslet húzza a cégalapításokat, sokkal inkább a »céghalmozók« folyamatos jelenléte. Bár a kormányzati szándék egyértelmű az adósságot hátrahagyó cégvezetők felelősségre vonásának terén, a megvalósításig még hosszú az út. Nem hagyhatóak ki a komoly szakmai egyeztetések, csak ezek fényében lehet kialakítani a pontosan szabályozott, hatékony jogszabályi hátteret" - fejtette ki.

A szakember értékelésével egybecseng a KSH legfrissebb jelentése az ágazatról: eszerint egy év alatt nagyon jelentősen visszaesett mind a kibocsátás, mind pedig a szerződésállomány.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
CIB-vezér: több minden kompenzálja majd a kamatkörnyezet változásának negatív hatását

CIB-vezér: több minden kompenzálja majd a kamatkörnyezet változásának negatív hatását

Beindulhat a magasabb kamatozású lakáshitelek refinanszírozása Magyarországon, de ha a teljes portfóliót nézzük, nem lesz szó jelentős volumenről. A bankok között nagy a verseny, így hiába a felkúszó hosszú oldali hozamok, várhatóan maradhatnak a jelenlegi lakáshitelkamatok, a CIB Banknál pedig több folyamat is segít majd abban, hogy kompenzálják a kedvezőtlenebb kamatkörnyezet hatását – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatóját a Portfolio Checklist csütörtöki adásában. Az interjút a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciára kitelepült stúdiónkban rögzítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×