eur:
388.81
usd:
361.79
bux:
67944.21
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Áfaemelés: jönnek a számlagyárak?

Nemzetközi összehasonlításban is példa nélküli a 27 százalékos áfakulcs, Magyarország után Izlandon a legmagasabb, de ott is csak 25,5 százalék - mondta el a PricewaterhouseCoopers cégtársa. Lőcsei Tamás szerint nehéz megítélni, hogy mennyivel fog bővülni a feketegazdaság az emelés miatt, de az országhatár mentén a fogyasztás biztosan csökkenni fog, és számlagyárak megjelenése sem zárható ki.

Az Európai Uniót tájékoztatni kell arról, hogy a magyar kormány 25-ről 27 százalékra emeli az áfát, de nincs olyan szabály, ami ezt a lépést Brüsszel engedélyéhez kötné - közölte az InfoRádióval a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

Lőcsei Tamás kifejtette: az unióban a 25 százalékos a legmagasabb áfakulcs, az EU-n kívül pedig Izlandon 25,5 százalékos, így a jövőre 27 százalékra emelkedő magyarországi áfakulcs példa nélküli lesz.

Nehéz megbecsülni a két százalékpontos emelésből fakadó hatásokat - mondta a PricewaterhouseCoopers cégtársa. Kiemelte: az infláció felpörgése borítékolható, a kabinet 4,2 százalékos pénzromlással számol jövőre, és az is valószínűsíthető, hogy különösen a határ menti településeken fogyasztáscsökkenés következik be.

A feketegazdaság is bővülni fog, számlagyárak megjelenése sem zárható ki, noha a kormány szigorúbb ellenőrzéseket ígért - tette hozzá.

Lőcsei Tamás szerint az exportra termelő cégeknél, mivel áfamentesen végzik az értékesítéseiket, a lépés némi finanszírozási többlettel jár majd, de ez nem számottevő. Ez alól a bankszektor a kivétel, mert a pénzintézetek nem tudják az áfát visszaigényelni. Így több áfát kell költségként elkönyvelniük.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×