eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hogyan változhat a benzin ára a 27 százalékos áfával?

Az utóbbi napok ármozgásai alapján az előttünk álló héten nagy valószínűséggel nem változik majd a benzinár, a gázolaj esetében viszont elképzelhető további emelés. Így az utóbbi üzemanyag kategória esetében is megszülethet az új árfolyamcsúcs - írja a Portfolio.hu.

Bár a nemzetközi hangulat az elmúlt napokban valamelyest javult, a recessziótól való félelem továbbra is ott lebeg a befektetők szeme előtt. Bár a Brent típusú kőolaj árfolyama jelenleg is 110 dollár felett tartózkodik, az elmúlt hét során összességében csökkenés volt tapasztalható - olvasható a Portfolio.hu elemzésében.

Ennek megfelelően a benzin dollárban mért tőzsdei jegyzésára a héten 4 százalék körüli csökkenést mutatott, míg a gázolaj esetében ennél enyhébb, 1 százalék körüli visszaesés volt megfigyelhető.

A devizapiaci mozgások ezúttal is a hazai autósok ellen dolgoztak, a forint ugyanis jelentős gyengülést produkált a dollárral szemben. A múlt heti 198-as átlagár után az utóbbi napokban 208-as átlagos érték alakult ki. Ennek hatására a benzin forintban mért jegyzésára 0,2, a gázolajé pedig 3,4 százalékkal emelkedett.

Az utóbbi napok ármozgásait látva az előttünk álló héten a Mol a legnagyobb valószínűség szerint a benzinár szinten tartása mellett dönthet, míg a gázolaj esetében elképzelhető újabb emelkedés. Ez utóbbi esetben a gázolajnál is elérhetjük az új csúcsot (az eddigi rekord árszint a március végi 376 forint volt).

A Portfolio által követett üzemanyagár-jegyzések változása alapján a Mol árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatók, bár azt teljes pontossággal nem lehet előre jelezni. Ez annak tudható be, hogy a MOL (egy GVH vizsgálat alapján) a mediterrán (dél-olasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg az általunk elérhető jegyzésárak észak-nyugat európaiak.

Ilyen hatásai lesznek Matolcsy György bejelentésének

A nemzetgazdasági miniszter pénteki bejelentése szerint az általános áfa-kulcs mértékét a jelenlegi 25-ről 27 százalékra emelnék meg, aminek a hazai kutakon azonnali áremelő hatása lenne. Nem is akármekkora, hiszen a benzin esetében literenként 5,96 forintos, a gázolajnál pedig 5,74 forintos árváltozás következne. Mindezek hatására tehát a benzin új, 396 forintos csúcsra emelkedne, a gázolaj pedig 381 forintosra.

Utóbbi esetében persze nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kormány szeptember elején egy 13 forintos jövedéki adó emelést harangozott be novembertől. Amennyiben ezt a hatást is figyelembe vesszük, úgy a gázolaj esetében összességében 22,3 forintos literenkénti drágulásra kerül majd sor a következő hónapokban, 398 forintos szintre hajtva annak kiskereskedelmi árát.

Az adóemelések következtében tehát a hazai kutakon 400 forintos benzin és gázolajárral találkozhatnak majd az autósok, ami jelenleg csak a nagyon drágának számító töltőállomásokon megfigyelhető jelenség.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×