eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Felértékelődött a megtakarítások szerepe

A 30 és 40 év közötti lakosság 51 százaléka rendelkezik valamilyen megtakarítással, de a félretett pénz a legtöbb esetben kevesebb félmillió forintnál - derült ki az OTP Alapkezelő legújabb kutatásából. Törőcsik Mária, a Pécsi Tudományegyetem professzora, a kutatás vezetője elmondta: a megtakarítások fő célja változatlanul a lakásvásárlás és -felújítás.

A 30 és 40 év közötti lakosság 51 százaléka rendelkezik valamilyen megtakarítással, de a félretett pénz a legtöbb esetben kevesebb, mint félmillió forint - derült ki az OTP Alapkezelő legújabb kutatásából. A megkérdezettek mintegy fele gondolkozik hosszú távú, havi rendszerességgel gyarapított megtakarításokban, egyharmaduk pedig már rendelkezik is ilyen eszközzel, azonban mindössze 21 százalék állította, hogy valóban félre tud tenni minden hónapban valamekkora összeget.

A rendszeres megtakarítási célok között két fő elemet említettek a megkérdezettek mind közép, mind hosszú távon: lakásvásárlás vagy -felújítás, illetve a gyereknevelés költségeire való előre gondolkodás, de középtávon utazásra is szívesen gyűjtenek. Beszédes ugyanakkor, hogy a válaszadók negyede bizonytalan abban, mire is volna érdemes félretennie.

A kutatásból az derült ki, hogy a legtöbben erősen kockázatkerülőek. Olyan pénzügyi eszközt keresnek, ami rugalmas, átlátható és lehetővé teszi, hogy akár kisebb összegeket is rendszeresen félretegyenek, ugyanakkor nem szankcionál, ha egy adott hónapban valamiért mégsem tudjuk gyarapítani a befizetéseinket - értékelte az eredményeket a Pécsi Tudományegyetem professzora, a Trendinspiráció kutatásvezetője

Törőcsik Mária kiemelte: felértékelődött a megtakarítások szerepe a válság és a közelmúlt gazdasági intézkedései hatására, és a fogyasztás háttérbe szorult.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×