eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Jól teljesített a német építőipar

Jól teljesített a német építőipar az idei első félévben, mind forgalmát, mind új megrendeléseit tekintve.

Az árhatásoktól megtisztítva a megrendelések értéke 4,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a forgalom bő 15 százalékkal 38 milliárd euróra nőtt - derül ki a statisztikai hivatal által nyilvánosságra hozott adatokból.

A jó konjunkturális helyzetnek köszönhetően a korábban vártnál nagyobb bevételre számít az idén egész évben is a német építőipar: az ágazat szakmai szervezete, a ZDB korábbi értékelése szerint az idén 83 milliárd euró fölé növekedhet a bevétel.

A növekedés motorja az idén a lakásépítés lesz a 2009 óta tartó mélyrepülés után, itt 4,4 százalékkal 27,5 milliárd euróra nőhet a forgalom. Ugyancsak 4 százalék körüli növekedés várható a beruházási céllal megvalósított építkezéseknél közel 31 milliárd euróra.

Az egyetlen bizonytalan terület az állami megrendeléseké, itt a szakma arra számít, hogy az idén 3 százalékkal csökkennek a bevételek, 25,3 milliárd euróra.

Németországban egy éve, tavaly augusztusban kezdtek el nőni ismét az építőipar megrendelései. Két és fél éves csökkenés után akkor volt az első növekedés az új megrendelésekben, majd az élénkülés az idén tavasszal kapott igazi lendületet.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×