eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mibe fektesse a pénzét, aki fél a válságtól?

A 24/7 Wall St. összegyűjtötte a tíz legjobb befektetési lehetőséget arra az esetre, ha mégis bekövetkezne az amerikai államcsőd. Ha nem egyeznek meg az államadósság-plafon megemeléséről, biztosan leminősítenék az Egyesült Államokat. Viszont, ha csak rövid távú megoldást nyújtanak a képviselők, akkor is valószínűsíthető, hogy az Egyesült Államok elveszíti egyik A betűjét, ami biztosan a felsorolt befektetésekbe hajtaná a befektetőket.

Egy leminősítés nagyon sokat árthatna az amerikai államkötvényeknek, amelyek eddig a legbiztonságosabbak között voltak. Ráadásul az európai adósságválság miatt az utóbbi időben a szokottnál több befektető választotta az amerikai állampapírokat.

Az írás szerint az adósságplafont már több alkalommal elérte az Egyesült Államok úgy, hogy csak később emelték meg, és egyik alkalommal sem dőltek össze a tőzsdék. Mégis a 24/7 Wall St. azokat a befektetési lehetőséget gyűjtötte össze, amelyek mindenképp biztonságosak lennének egy államcsőd esetén. Ez nem jelenti azt, hogy mindegyik magas hozamot biztosít és olcsó vagy éppen mindenki által elérhető, de elég nagy valószínűséggel nem veszítenének értékükből, ha bekövetkezik az, ami korábban elképzelhetetlen volt.

1. Osztalékot fizető részvények

Azon vállalatok, amelyek rendszeresen osztalékot fizetnek, nagy valószínűséggel továbbra is fizetnék azokat, és változatlanul profitot termelnének államcsőd esetén.

2. Arany

Egyes elemzők szerint egy államcsőd esetén a mostani rekordár is megduplázódhat. Egyedül akkor várható árfolyamcsökkenés, ha az Egyesült Államok és az Európai Unió is megoldja adósság-problémáit, valamint, ha a világgazdaság növekedése felgyorsul. A 24/7 Wall St. szerint az előbbire van esély, de az utóbbi kettőre szinte semmi, így az arany is biztosan megtérülő befektetés.

3. Amerikai államkincstárjegyek

Az Egyesült Államok kincstárjegyei (T-bills) azok a speciális állampapírok, amelyek soha nem fognak becsődölni, mivel kifizetésük elsődleges prioritás. A hozamuk szinte nulla, de bármilyen időszakra megvásárolhatók, vannak négyhetes lejáratúak is. Ismert biztonságuk miatt valószínűleg a közeljövőben egyre alacsonyabb áron fognak kereskedni velük.

4. Svájci frank


Ez az a pénznem, amely valószínűleg a legkevesebb bemutatásra szorul. Számos befektető mentsvára, ami ugyan a frankhiteleseknek rendkívül rossz hír, de jó befektetés lehet, ha az amerikai államcsőd ellen akarunk védekezni, mivel annak bekövetkezte esetén garantáltan felszökne az árfolyama.

5. AAA-besorolású vállalati kötvények

A stabil amerikai vállalatok nemcsak részvényeikkel, hanem kötvényeikkel is csalogatják a befektetőket. A legjobb hitelminősítéssel rendelkező kötvényei az Exxon Mobilnak, a Johnson & Johnsonnak, a Microsoftnak és az Autcomatic Data Processingnek van. A Microsoft vagyonmérlege annyira stabil, hogy nem rég megjelent adatok szerint a cég hitelfelvételi költségei olyan alacsonyak, mint az Egyesült Államok kormányáé. Alacsonyak ugyan a hozamok is, de rendkívül biztonságosak a Microsoft kötvényei.

6. Ezüst

Az aranyhoz hasonló tulajdonságai mellett az ezüst mellett az szól, hogy elfogadott fizetőeszköz a Wall Streeten. Nagy a kereslet a nemesfémre, mivel többféle ipari felhasználása van, mint az aranynak, ráadásul 40 dolláros unciánkénti árfolyama sokak számára elérhető az arany 1600 dolláros kurzusával szemben.

7. Arany és ezüst tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek)

Sok befektető választja a tőzsdén kereskedett alapokat a tényleges nemesfémekkel szemben, miután a fizikai arany tartásából és adás-vételéből eredő nagyobb költségeket tudják ezek által elkerülni. A két legismertebb ETF az SPDR Gold Shares és az iShares Gold Trust. Mindkettő megfelelő likviditással bír, és a mögöttes fizikai aranyfedezet biztosítja, hogy összeomlás esetén is pénzéhez jusson a befektető.

8. Szingapúri befektetési alapok: iShares MSCI Singapore Index Fund (EWS)

Szingapúr az egyik legmegbízhatóbb piac a világon, és a városállam rendelkezik a világ egyik legerősebb hitelminősítésével, valamint térsége legfejlettebb gazdaságával. Ugyan nem volt immúnis a világméretű recesszióval szemben, de bámulatosan gyorsan helyreállt a gazdasági növekedés. Annak ellenére, hogy Szingapúr kis ország, csupán 292 milliárd dolláros GDP-vel, EFT-jének piaci kapitalizációja közel 1,9 milliárd dollár.

9. Kanadai befektetési alapok

Az észak-amerikai ország gazdasága kemény eszközökön alapul, melyek közül sok árucikk ára emelkedő tendenciát mutat. A bányászat, az ásványkincsek, az olaj és a mezőgazdaság dominálnak a kanadai gazdaágban, mely továbbra is az Egyesült Államok első számú kereskedelmi partnere.

10. Nemzetközi kötvényalapok

A nemzetközi kötvényalapok közül az egyik legkiemelkedőbb a T. Rowe Price International Bond Fund, melynél az átlagos lejárati idő 5 és 10 év között van, így nem éri meg akárkinek. Az 5,6 milliárd dolláros alap amerikai kitettsége mindössze négy százalékos, a maradékból 56 százalék Németország, Japán, az Egyesült Királyság és Franciaország államadósságához kapcsolódik. Ezen utóbbi országok pedig jelenleg viszonylag biztonságosabb befektetésnek számítanak.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×