eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

"Az autóhiteleseknek nem kell mentőcsomag"

Várhatóan 2014-2015-től lehet újra nyereséges a magyarországi autókereskedelem - mondta Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (GÉMOSZ) elnöke egy sajtóbeszélgetésen.

Gablini Gábor szerint jelenleg az autókereskedő szakma "pengeélen táncol", a forgalom töredéke a válság előtti években tapasztaltnak.

Elmondta: az idén az első negyedévben 12-13 ezer személyautót és kishaszongépjárművet értékesítettek Magyarországon, míg 2007-ben, a válság előtti utolsó évben még több mint 200 ezret. A rentábilis működéshez évi 120-130 ezer autót kellene eladni.

A lakossági autóvásárlások aránya már 10 százalék körülire csökkent - mondta az InfoRádiónak. Szerint a piac fellendülése attól függ, mikor áll helyre a finanszírozás, és térnek vissza az egyéni vevők a piacra.

A szakember szerint az is elképzelhető, hogy a lízingkonstrukciók ismét népszerűek lesznek, azaz inkább használni, mint tulajdonolni akarják majd a járműveket az emberek.

Durva visszaesés a finanszírozásban

80 százalékkal esett vissza az autófinanszírozási piac a válság kitörése óta, és csak az általános gazdasági helyzet javulásával javulhatnak a kilátások ezen a piacon - mondta az InfoRádiónak a Lombard Lízing Csoport vezérigazgatója.

Domonkos András szerint a nehéz helyzetbe került ügyfelek egy része együttműködő, ők könnyebben tudnak szabadulni a hiteltől, vagy kapnak más megoldást a finanszírozótól.

A magyarországi autók 25 százaléka finanszírozott, az eladások 70-80 százalékát svájci frankban kötötték, ezekből a hitelekből csak egy-két év múlva lehet "szabadulni". Ennek ellenére a lakáshitelesek számára kitalált mentőcsomaghoz hasonló megoldásra nincs szükség a finanszírozott kocsik esetében - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×