eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A vártnál kevésbé csökkentek a beruházások az első negyedévben

A vártnál kevésbé csökkent a beruházások első negyedéves volumene, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi jelentése szerint 1,1 százalékkal mérséklődött 2010 első negyedévéhez képest, az előző negyedévhez viszonyítva a szezonálisan kiigazított volumenindex szerint viszont 1,7 százalékkal emelkedett. Az elemzők három százalékos éves visszaesést vártak.

Az előző év első negyedévéhez viszonyított 1,1 százalékos csökkenésen belül az építési beruházások 8,0 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, a gép- és berendezés beruházások viszont - főként a feldolgozóiparnak köszönhetően - 4,2 százalékkal nőttek.

A beruházások volumene 2007 vége óta megszakítás nélkül csökken éves összevetésben. Az exportorientált feldolgozóipari beruházások azonban a múlt év második negyedéve óta emelkednek és a tavalyi negyedik negyedévi 9,4 százalékról az idei első negyedévben 38,4 százalékra gyorsult az éves növekedési ütem.

A KSH a nemzetgazdasági ágak többségében továbbra is csökkenést regisztrált. A csökkenő tendencia ellenére néhány ágban növekedés tapasztalható. Az exportorientált feldolgozóipar beruházásai 38,4 százalékkal nőttek, az alágak többségében volumennövekedés mutatható ki. Számottevően emelkedtek a beruházások a gumi-, műanyag, nemfém ásványi termék, a járműgyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termék és az élelmiszer, ital, dohány alágakban is.

Az energiaipar beruházásainak jelentős, 39,9 százalékos növekedése erőműépítések, hálózatbővítések, fejlesztések következménye.

Az oktatás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene az előző negyedévekhez hasonlóan kiemelkedően, 54,7 százalékkal bővült a széles körű intézménybővítések, -felújítások eredményeképpen.

A humán-egészségügyi, szociális ellátás ág volumene az alacsony bázist követően, uniós forrásból megvalósult projekteknek köszönhetően 21,9 százalékkal nőtt.

A pénzügyi, biztosítási tevékenység ág volumene a tavalyi 12,4 százalékos csökkenést követően idén 6,0 százalékkal emelkedett.

Az egyéb szolgáltatás ág 40,3 százalékos növekedésében főként gyógyfürdő-beruházások játszottak szerepet.

A földgázkitermelés ágazatban megvalósult nagyberuházás miatt megkétszereződött a bányászat beruházásainak volumene az egy évvel korábbihoz képest.

Az egy évvel korábbi 11,4 százalékos növekedés után a szállítás, raktározás ág beruházásainak volumene az idei első negyedévében 32,3 százalékkal volt alacsonyabb, aminek oka az autópálya-, a vasút, a városi személyszállítás, illetve a csővezetékes szállítás beruházásainak jelentős csökkenése. A lakásépítések erőteljes visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 20,1 százalékkal maradt el az előző évhez képest és 2009 közepe óta megszakítás nélkül csökken.

Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág beruházásai is két éve folyamatosan hanyatlanak, az idén 14,6 százalékkal estek vissza a távközlés alág volumencsökkenésének következtében. A tavalyi szinthez képest 32,7 százalékkal elmaradtak a beruházások a közigazgatásban, 7,8 százalékkal a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén, ahol az elmúlt két évben sem volt növekedés. Az építőipari beruházások 7,1 százalékkal, a lízinget is tartalmazó adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység nemzetgazdasági ágban is 5,1 százalékkal csökkentek a beruházások.

Tavaly a negyedik negyedévben 7,8 százalékkal csökkent a beruházások volumene a 2009 azonos időszakához viszonyítva, 2010-ben a visszaesés 5,5 százalékos volt. Egy évvel korábban, 2010 első negyedévében 6,4 százalékkal estek vissza a beruházások az előző év azonos időszakához képest.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×