eur:
389.15
usd:
361.81
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Új Széchenyi-terv: 173 milliárd jut vállalkozás-fejlesztésre

Az Új Széchenyi Tervben mintegy 173 milliárd forint áll rendelkezésre a vállalkozások fejlesztésére - mondta Szöllősi László, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

A K&H Bank és a Piac&Profit "Üzleti tippek" című konferenciasorozatának csütörtöki rendezvényén a vállalkozásfejlesztésért és iparért felelős helyettes államtitkár előadásában kifejtette, az ország versenyképességének javítása érdekében is kulcskérdés a vállalkozások adminisztratív kötelezettségeinek csökkentése.

Rámutatott: a 25.000-26.000 milliárd forintot kitevő magyarországi bruttó hazai termékhez (GDP) képest a vállalkozások adminisztrációs terhe több mint 2.000 milliárd forint.

Barcza György, a K&H vezető elemzője makrogazdasági elemzésében kiemelte: a következő néhány hónapban a forint euróhoz mért árfolyama várhatóan a 260-270 forintos sávban marad.

Szöllősi László kiemelte: a kis- és közepes cégek adják a magyarországi vállalkozások több mint 99 százalékát, az összes foglalkoztatott dolgozó több mint 73 százaléka valamilyen kis- és közepes vállalkozásnál (kkv) talált munkát, a kkv-k részesedése a versenyszféra által előállított hozzáadott értékből 56,1 százalékot ér el.

A kormány már tavaly nyár elején az I. akciótervében nagy hangsúlyt helyezett a vállalkozások üzleti terheinek mérséklésére, így döntött a kabinet a kisadók eltörléséről, a társasági adó kedvezményes kulcsának kiterjesztéséről - mutatott rá a helyettes államtitkár.

Szöllősi László hangsúlyozta: a Széchenyi Kártya program kiterjesztése, a kártyák felhasználhatóságának kiterjesztése új gazdasági területekre is ezt a célt szolgálta.

A kormány egyik fő célkitűzése továbbra is az, hogy 10 év alatt egymillió új, adózó munkahelyet hozzon létre, ennek érdekében az Új Széchenyi Tervben egyszerűsítették, könnyítették a pályázati rendszert.

Barcza György pedig arról szólt, hogy a korábbi években a reálkeresetek növekedése meghaladta a reáljövedelmek emelkedését, ezért a kormány a foglalkoztatás szintjének emelését tekinti elsődlegesen fontosnak. Az elemző grafikonokkal érzékeltette: a foglalkoztatási arány emelése az ország versenyképessége szempontjából is kiemelt jelentőségű.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×