eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fitch-előrejelzés a vulkánkitörés pénzügyi hatásairól

Várhatóan enyhébb hatást gyakorol az európai légitársaságok pénzügyeire a jelenlegi izlandi vulkánkitörés, mint a tavalyi, elsősorban azért, mert e cégek most jobb állapotban vannak, mint egy éve, emellett jobb a cégek és az európai hatóságok közötti koordináció is - áll a Fitch Ratings kedden Londonban kiadott helyzetértékelésében, amely szerint a szektorra inkább az európai adósságválság jelent kockázatokat.

A nemzetközi hitelminősítő szerint a legrosszabb forgatókönyv - vagyis a tavalyihoz hasonló kiterjedésű európai légtérzárlat - az akkori tapasztalatokra épülő szakmai becslések alapján napi 150 millió euró körüli bevételkieséssel járna az európai légközlekedés egésze számára.

A Fitch azonban arra számít, hogy a hatás ezúttal valószínűleg korlátozott lesz, mivel az európai légi irányítási hatóságok és a kereskedelmi légitársaságok most várhatóan jobban együttműködnek a fennakadások minimalizálása végett.

Mindemellett a légi közlekedési ágazat 2010 második fele óta kilábalóban van a válságból: az európai légitársasági szövetség adatai szerint az értékesített utaskilométer-szám alapján mért teljes utasforgalom 5 százalékkal nőtt tavaly május és idén április között - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A hitelminősítő szerint azonban ez a kilábalási folyamat nem mentes a kockázatoktól. Az európai gazdaság változatlanul törékeny állapota és a folyamatos szuverén adósságpiaci feszültség azzal jár, hogy az európai légi közlekedési szektor fellendülési üteme jelentősen elmarad az ázsiai és az észak-amerikai légitársasági ágazatokétól.

Tekintettel erre, valamint a közel-keleti politikai nyugtalanságra és a repülőgép-üzemanyagok 2011 elején kezdődött meredek áremelkedésére, elképzelhető, hogy az európai légi közlekedési ipar akár 2012 elejéig is nettó veszteséges pozícióban marad, jóllehet a Fitch korábban azzal számolt, hogy az ágazat már "valamikor 2011-ben" ismét nyereségessé válik - áll a hitelminősítő keddi londoni elemzésében.

A Fitch Ratings szerint még korai lenne jóslatokba bocsátkozni az újabb vulkánkitörés okozta lehetséges pénzügyi károkról. A hitelminősítő mindazonáltal azzal számol, hogy legfeljebb átmeneti fennakadások valószínűsíthetők, és ez önmagában nem fogja hátráltatni a szektor kilábalási folyamatát - áll az elemzésben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×