eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fellegi: A magyar állam vette meg a Mol-pakettet

A magyar állam vásárolta meg a Mol részvényeinek 21,2 százalékát a Szurgutnyeftyegaztól - jelentette be Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter. A megállapodást ma már alá is írták - tette hozzá. A pakett értéke 1,88 milliárd euró, vagyis nagyjából 510 milliárd forint.

A korábban felvett IMF-hitelből finanszírozza az állam az orosz Szurgutnyeftyegas Mol-részvénycsomagjának megvásárlását, a tranzakciót augusztus 31-ig kell lebonyolítani - mondta Fellegi Tamás.

A részvénycsomag egy később kijelölendő állami vállalathoz kerül majd - jelezte a miniszter, aki elmondta azt is, hogy a kormány támogatja a Mol stratégiáját és menedzsmentjét.

Az ügylet kapcsán módosítani kell a költségvetési törvényt a forrás átcsoportosítás miatt - tette hozzá a miniszter. A Szurguttal aláírt megállapodást az Országgyűlésnek is jóvá kell hagynia.

A Portfolio.hu tudósítása szerint Fellegi Tamás azt mondta: a megállapodás nem volt része egy tágabb csomagnak. Kitérő választ adott arra a kérdésre, amely a későbbi, Molban történt további tulajdonrészszerzést firtatta. A miniszter hangsúlyozta, hogy jelenleg 21,2 százalékos tulajdonrészt vásárolt meg állam. A miniszter hozzátette, hogy még nem született döntés a nyugdíjpénztári vagyonból visszakerülő Mol-részvények sorsáról (legalább további 2,4 százalék).

Fellegi Tamás nem kívánt válaszolni arra kérdésre, hogy a tulajdonrész melyik többségi állami tulajdonban lévő céghez kerül majd (MVM vagy MFB).

Hangsúlyozta, hogy tekintettel arra, hogy a kormány korábban lehívott IMF-forrásból fedezi az ügyletet, az nem lesz hatással sem az államadósságra, sem az államháztartási hiányra.

Csökkenhet az árfolyam

Az állam által megszerzett Mol-pakett 22.400 forintos ára után a Mol árfolyama rövid távon csökkenhet - mondta Miró József, az Erste Bank vezető elemzője az MTI kérdésére a bejelentés után.

A piac 22.400 forintnál magasabb árra számított - tette hozzá az elemző.

Miró József elmondta: a Szurgutnyeftyegas tulajdonrésze miatti bizonytalanság ugyan elmúlt, de az állami tulajdon is hordoz magában bizonytalanságot.

A kereskedést a Mol-papírokkal 23.310 forinton függesztették fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×