eur:
394.48
usd:
369.79
bux:
65230.38
2024. április 19. péntek Emma

Csányi Sándor: A kis- és középvállalkozások finanszírozása jövedelmezőbb

A mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozása került idén az OTP Bank fókuszába - nyilatkozta az InfoRádiónak a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Csányi Sándor szerint ezeknek a cégeknek a hitelezése jövedelmezőbb és kevésbé kockázatos. Az elnök beszélt arról is, hogy a kilakoltatási moratórium felfüggesztése után várhatóan nem lesz húsz-harmincezer kilakoltatás, inkább csak két-háromezerre számít.

A lakossági hitelezésben már az elmúlt évben nőtt az OTP piaci részesedése. A jelzáloghitelezésnél például, amely most már száz százalékban forint alapú, harmincöt százalékra nőtt a korábbi tizenöt százalékról, a személyi hiteleknél az arány ötven százaléknál tart - mondta el Csányi Sándor az InfoRádiónak.

Tavaly a vállalati szektor felé a bankok hitelkibocsátása negatív volt, szemben az OTP-vel, amely hét százalékkal növelte az ilyen irányú hitelállományát, ezen belül is a mikro- és kisvállalkozások felé - folytatta az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

Csányi Sándor közölte: nem elégedettek ezzel az ütemmel, ezért új termékeket vezettek, illetve vezetnek be. Jelentős figyelmet fordítanak például az agrár-élelmiszeripari ágazatra, ahol egy zöldkártyával jelennek majd meg, amely elsősorban a gazdák, valamint a kis- és középméretű vállalkozások hitelezését teszi rugalmassá.

Az OTP célpontjai - nem csak Magyarországon, hanem az egész régióban - elsősorban a mikro-, kis- és középvállalkozások lehetnek, mert nem hordoznak akkora kockázatot, mint egy nagyvállalati hitel, ráadásul ennek a területnek a jövedelmezősége még mindig jobb, mint a nagy cégeknél - fejtette ki Csányi Sándor.

Az elnök-vezérigazgató azt is elmondta: nyilvánvaló, hogy a lakossági hitelezésnél a bankok visszafogottabbak a kilakoltatási moratórium miatt, mint ahogy egyébként a likviditási helyzetük lehetővé tenné a hitelezést. Úgy látják, fűzte hozzá, hogy sokan képesek lennének törleszteni a részleteket, de abban a biztos tudatban, hogy nem lakoltathatók ki, nem fizetnek. Így ez a fajta moratórium rosszat tett a morálnak - jegyezte meg Csányi Sándor.

Jóllehet, elhangzanak húsz-harmincezres adatok is, az OTP elnök-vezérigazgatója nem hiszi, hogy végül két-háromezernél több kilakoltatás lenne. Főleg úgy, hogy a moratórium megszűnése olyan eszközöket nyújt, amelyek révén az állam és a bankok együttes szerepvállalásával jó néhány adós gondja megoldható lesz - jelentette ki Csányi Sándor.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×