eur:
389.69
usd:
362.75
bux:
68050.43
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csányi Sándor reméli, hogy nem lesz a 2008-ashoz hasonló bankválság

Az adósoknak is kedvező és a bankszektor számra is elfogadható a parlament elé terjesztett, a bajba jutott lakáshiteleseket megsegítő törvényjavaslat - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csányi Sándor. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója beszélt a devizahitelezés befagyasztásának veszélyeiről, a bankadóról, és arról is, hogy mekkora gazdasági növekedésre számít jövőre.

Ez a javaslat már elfogadható - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az OTP Bank elnök-vezérigazgatója arról a bajba jutott lakáshiteleseket megsegítő hétpontos törvényjavaslatról, amelyet kedden terjesztett be több kormánypárti politikus a parlament elé.

Csányi Sándor hozzátette: az egyeztetések előtti nyolcpontos változat sem a bankok, sem pedig a gazdaság egésze számára nem lett volna elfogadható, mert a magyar bankszektor csődjét jelentette volna. A kikerült javaslati pont ugyanis a lakáshitel összegét a lakás aktuális értékében maximalizálta volna, márpedig ez vezetett az Egyesült Államokban a bankrendszer csődjéhez - mondta a bankelnök.

A megmaradt hét pont erőteljesen védi az adósok érdekeit és a bankoktól is áldozatokat kíván. Az egyeztetések révén az adósoknak is kedvező, de a bankszektor számára is elviselhető egyensúly alakult ki - emelte ki Csányi Sándor.

Úgy véli, a kormány akkor tudja legjobban védeni az adósok érdekeit, ha megfelelő gazdaságpolitikát, a jegybank pedig megfelelő monetáris politikát folytat, amelynek megfelelően a forint árfolyama erősödik. Hozzátette, az elmúlt napokban tapasztalt forinterősödés legalább annyira, ha nem jobban szolgálta az adósok érdekeit, mint a nyolcpontos törvényjavaslat.

Csányi Sándor szerint jelentősen javult a lakáshitel-törlesztők részaránya az elmúlt egy hónaphoz képest, vagyis csökkent a nem fizető adósok aránya. Ennek egyik oka az, hogy többek között az OTP is csökkentette 75 bázisponttal a svájci frank kamatát, ami havi szinten átlag 10 ezer forint törlesztőrészlet-csökkenéshez vezetett. Bízik benne, hogy a fizetési fegyelem tovább fog javulni, és az eladósodottság kérdése a bankszektor áldozatvállalása révén további kormányzati lépések nélkül megoldódik.

Sikerült kezelni a 2008-as válságot

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója úgy látja, a kormány kommunikációja javult, és világossá vált, hogy az idei és a jövő évi hiánycélokat tartani kívánja, ennek megfelelően a befektetői megítélés is javult Magyarországgal kapcsolatban.

A bankszektor csak akkor lehet eredményes, ha az ország gazdasága is jó ütemben növekszik - mondta Csányi Sándor, aki úgy látja, hogy idén mérsékelt gazdasági gyarapodásra, jövőre pedig 2 százalék feletti, de 3 százalék alatti növekedésre lehet számítani.

Ha a kormány ragaszkodni fog a költségvetési hiánycélok tartásához, hozzáfog a strukturális átalakításokhoz, a kiadáscsökkentő intézkedéseket pedig legalább részben az adó, illetve a bérek közterheinek csökkentésére használja fel, akkor élénkülne a gazdaság - tette hozzá a bankelnök, aki reméli, hogy a 2008-asnál nagyobb bankválság már nem jön. Ezt a válságot sikerült megfelelően kezelni, és az OTP, valamint az FHB is jól szerepelt az Európai Központi Bank stressztesztjén.

Az OTP a második legstabilabb banknak minősül Európában, és célunk az, hogy ezt a stabilitást, akár a jövedelmezőség rovására is növeljük - fűzte hozzá.

Kilakoltatási moratórium, bankadó, devizahitelezés befagyasztása

A kilakoltatási moratóriumról Csányi Sándor elmondta: bízik abban, hogy ez előbb-utóbb hatályon kívül helyeződik, hiszen a kilakoltatás egy alapvető eleme a banki biztosítéki rendszernek.

A bankadó kapcsán Csányi Sándor elmondta: a pénzügyi szektor idén már 200 milliárd forintot befizetett, és jövőre is várhatóan ennyit fog. Bízik abban, hogy a bankszektor sújtó adó előbb-utóbb kivezetésre kerül, és több, a bankadóhoz hasonló intézkedés már nem lesz. Úgy véli, ha ez nem következik be, akkor a hitelhiány lesz a gazdasági növekedés legnagyobb akadálya.

Jelentősen lassult a banki hitelek kibocsátásának az üteme, a devizahitelezés megtiltása pedig a hitelkínálat csökkenéséhez vezet - emelte ki a bankelnök, aki hozzátette: az OTP-n kívül kevés banknak van annyi forintban meglévő forrása, amelyből a kieső devizahitel-állományt pótolni tudja.

A makrogazdasági helyzet az elmúlt egy-két hónapban jelentősen javult, ez pedig befektetéseket vonz Magyarországra - hangsúlyozta Csányi Sándor, aki hozzátette: az euróárfolyam szintje 265 és 270 forint körül lenne elfogadható, mert így a devizában eladósodottak helyzete is kezelhetővé válna, és az exportnak sem lenne akadálya.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×