eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kopint-Tárki: Nagyobb lehet a magyar gazdaság növekedése

A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet legfrissebb jelentésében 1,5 százalékra emelte korábbi 0,8 százalékos 2010. évi GDP prognózisát.Az új GDP előrejelzés nemcsak a márciusban adottnál, illetve az akkor jelzett 0,5-1,0 százalékos sávnál magasabb, de nagyobb valamennyi ismert magyar előrejelzésnél - közölte az intézet igazgatója.

Az új prognózist egyrészt az ipari termelés jobb kilátásaival (a korábbi 4,0 százalék helyett 6,0 százalékos növekedés várható idén), másrészt az export gyors felfutásával (a márciusi 6,5 százalék helyett 10 százalék, miközben az import nem 6,0 százalékkal, hanem 9,0 százalékkal nő) magyarázta Palócz Éva.

"A 1,5 százalékos GDP növekedési előrejelzésben még akkora tartalék van, hogy abban az esetben is valóra válhat, ha a KSH utólag leszállítaná az első negyedévre vonatkozó, negyedéves alapon 0,9 százalékos növekedési adatát" - fogalmazott Palócz Éva.

Az előrejelzés szerint jövőre a magyar gazdaság 3,0 százalékkal nő.

Az infláció a korábban várt 4,2 százalék helyett 5,0 százalék lesz 2010-ben, jövőre pedig 3,4 százalékra süllyed.

A Kopint-Tárki a GDP 4,2 százalékára csökkentette a korábbi 4,5 százalékról az államháztartási hiányra vonatkozó idei eredményszemléletű (ESA) előrejelzését.

Az államháztartási folyamatok visszatekintő elemzése azt mutatja, hogy júniusban általában 200 milliárd forintot meghaladó hiány alakul ki, ezért ebben az évben a június végére a deficit eléri az éves, 870 milliárd forintos egész évre tervezett hiányt - mondta a vezérigazgató. Ugyanakkor a társasági adóbevételek nagyobb része, közel 300 milliárd forint a második félévben folyik be a költségvetésbe, és az áfa-bevételek is nagyobbak mint az első félévben - tette hozzá Palócz Éva.

Figyelembe kell venni azt is, hogy az eredetileg tervezett költségvetésnél még 0,9 százalékos GDP visszaeséssel számolt a Bajnai-kormány, a nominális GDP adat 26.300 milliárd forint volt, ráadásul 4,0 százalék körüli inflációval és 2,9 százalékos GDP deflátorral számolt.

A Kopint-Tárki most 27.300 milliárd forintos nominális GDP-vel, közben 5,0 százalékos inflációval , és 3,2-3,3 százalékos GDP deflátorral számol, amely alapjáratban is 30-40 milliárd forinttal kedvezőbb államháztartási pozíciót jelent - közölte a kutató. Hozzátette azt is, hogy ehhez jön még hozzá a 200 milliárdos tervezett bankadó és a 115 milliárd forintos kiadáscsökkentési akcióterv.

"Mindezek alapján az intézet azt számolta ki, s ez nem előrejelzés, hogy a hiány 100 milliárd forinttal lehet több az eredeti összegnél, ami GDP arányosan 4,2 százalékot jelent" - vezette le Palócz Éva.

Az intézet prognózisa szerint egy eurót átlagosan 280 forinton jegyeznek 2010-ben, ami gyengébb a márciusban előrejelzett 268 forintos átlagnál.

Most nem lesz kamatcsökkentés, később talán még egy negyed százalékkal mérsékli az alapkamatot a jegybank, de az óvatosság indokolt a bizonytalan nemzetközi pénzpiaci helyzet miatt - mondta a Kopint-Tárki vezérigazgatója.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×