eur:
394.93
usd:
370.56
bux:
65090.71
2024. április 19. péntek Emma

KSH: 10,1 százalékkal csökkent februárban az építőipar

Az építőipari termelés volumene 2010 februárjában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel korrigálva 10,1 százalékkal csökkent a 2009. februárihoz képest, szezonálisan kiigazítva pedig - a januári 11 százalékos visszaesést követően - februárban 6 százalékkal nőtt az előző havihoz viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH adatai szerint az év első két hónapjában a termelés 11,7 százalékkal kisebb volt, mint 2009. január-februárban.

Az építőipari termelés erős szezonális hatást mutat, mivel tapasztalatok szerint mind januárban, mind februárban egy átlagos hónap termelésének általában mintegy 60 százalékát állítják elő.

Februárban mindkét építményfőcsoport termelése kisebb volt az előző évinél. Az építőipari termelés 10,1 százalékos mérséklődésén belül az épületek építése - a 2009. évi tendenciát folytatva - 14,2 százalékkal csökkent. Az egyéb építményeken végzett munkák volumene kismértékben, 2,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Év eleje óta az épületek építése 17,5, az egyéb építményeké 0,8 százalékkal csökkent.

Januárhoz viszonyítva ugyanakkor a szezonálisan kiigazított adatok alapján az épületek építése 5,2, az egyéb építményeké 6,7 százalékkal emelkedett.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza - termelése 7,6, az egyéb építmények építése ágazaté - ami ezen egyéb építmények szerkezetkész építését tartalmazza - 8,1 százalékkal maradt el a 2009. azonos időszakihoz mérten. A speciális szaképítés ágazat - amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják - termelése 13,1 százalékkal csökkent.

A februárban kötött új szerződések volumene 38 százalékkal magasabb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötötteké 15,4, az egyéb építmények építésére kötötteké 61,1 százalékkal emelkedett. A jelentős növekedés oktatási, sport és idegenforgalmi célú épületekre, vidéki villamospálya-építésre és -felújításra, közműépítésekre, valamint autóút- és útépítésre kötött nagy értékű szerződéseknek köszönhető. Az építőipari vállalkozások január-februárban 29,8 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene 13,7 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 26,9, az egyéb építményeké 4,5 százalékkal nőtt.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×