eur:
389.63
usd:
363.04
bux:
68088.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A GVH is vizsgálja a Capital Partnerst

A Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálatot folytat a prágai székhelyű Capital Partners befektetési szolgáltató ellen a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt - mondta el a GVH szóvivője. Mihálovits András hozzátette: az ügyben döntés ez év első félévében várható.

Az ügy előzménye, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete saját vizsgálatával párhuzamosan csalás gyanújával feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. A rendőrség 15 embert gyanúsít, közülük öten vannak őrizetben.

A vizsgálat október óta tart, a Capital Partners, valamint négy másik vállalkozás ellen, azaz érintett még az Afin Hu Kft.-t és az Oceangate Securities Kft.-t, valamint az ügynökök képzését végző Priority Bróker Kft.-t is.

A vizsgálat tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt folyik, az ügyben döntés ez év első félévében várható. A versenyhivatal vizsgálata azt igyekszik tisztázni, hogy jogszerűen keresték-e többször telefonon az ügyfeleket a Capital Partners szolgáltatásainak népszerűsítése, befektetési ajánlatok megküldése céljából, továbbá, hogy a cég szolgáltatásait kínáló munkatársak megtévesztően és tisztességtelenül tájékoztatták-e az ügyfeleket.

A GVH tudomására jutott ugyanis, hogy a Capital Partners függő ügynökei a Magyarországon szokásosnál jóval magasabb bizományosi díjat számítanak fel, a "tőkepiaci profizmusra" hivatkozva. Ennek ellenére a rendelkezésre álló adatok alapján az ügyfelek nem realizáltak nyereséget. A munkatársak megfelelő ismeretek nélkül, bizonytalan eseményeket biztosként feltüntetve, magyar nyelvű írásbeli tájékoztató nélkül tevékenykedtek.

A GVH vizsgálja azt is, hogy mennyire volt pontos és áttekinthető a Capital Partners, az Afin Hu Kft. és az Oceangate Kft. működése, kapcsolatrendszere.

A rendőrség összesen tizenöt embert gyanúsít a Capital Partners csalássorozatával kapcsolatban, közülük öten vannak őrizetben, a többi gyanúsított szabadlábon védekezhet. Az öt ember közül egy cseh, kettő-kettő pedig szlovák, illetve magyar állampolgár, őket a cégnél tartott házkutatás után állították elő kedden.

A pénzügyi felügyelet kedden közölte, hogy azonnali hatállyal törölte a felügyeleti nyilvántartásból a Capital Partners a.s. határon átnyúló befektetési szolgáltató valamennyi magyarországi függő ügynökét.

A regiszterből törölt csaknem 70 cég, illetve magánszemély így a továbbiakban nem végezhet függő ügynöki tevékenységet Magyarországon a cég nevében. A PSZÁF egyúttal felszólította a Capital Partnerst a függő ügynöki szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos jogszabályok maradéktalan betartására.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×