eur:
389.16
usd:
362.56
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Leminősítette az MKB-t a Fitch az anyabank felülvizsgálata miatt

Leminősítette szerdán az MKB Bank Zrt. támogatási osztályzatát a Fitch Ratings, a német anyavállalattól várható segítség felülvizsgálata miatt.

A legnagyobb európai hitelminősítő londoni közleménye szerint a cég listáján az eddigi 1-esről - vagyis a lehető legjobb szintről - 2-esre módosul a magyar leánybank támogatási besorolása, és ezt is további leminősítés lehetőségére utaló negatív figyelőlistára vette a Fitch Ratings.

A cég az MKB-val kapcsolatos szerdai döntések előzményeként felülvizsgálta, hogy szükség esetén milyen potenciális támogatási forrást jelenthet az MKB-ban 89 százalékos részesedéssel bíró Bayerische Landesbank (BayernLB), amelynek "A plusz" besorolása szintén negatív figyelőlistán van.

A Fitch - amely teljes körű kockázati besorolást nem tart érvényben a magyar bankra - közölte: véleménye szerint az MKB és általában a közép-kelet-európai térség a korábbiaknál kevésbé központi helyen van a Bayerische Landesbank tevékenységén belül, miután a német bank nemrégiben egyezségre jutott az osztrák állammal és a többi részvényessel a Hypo Group Alpe Adria (HGAA) államosításáról. A BayernLB-nek korábban 67 százalékos része volt a Hypo Group Alpe Adriában.

A Fitch Ratings az elemzésben kiemelte, hogy az MKB tevékenysége tartalékolás előtt, működési szinten jelenleg jövedelmező, ami megkönnyíti a meggyengült működési környezetből eredő hitelveszteségek feldolgozását.

A hitelminősítő szeptemberben még megerősítette az MKB akkori, 1-es támogatási osztályzatát, és ehhez fűzött londoni elemzésében akkor még "rendkívül magasnak" nevezte annak valószínűségét, hogy a Bayerische Landesbank szükség esetén támogatást nyújt a magyar érdekeltségnek.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×