INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Simor: a kamatcsökkentés a kockázati étvágy alakulásától függ

Infostart / InfoRádió
A jövőben akkor várható tartós növekedés Magyarországon, ha alacsony a fizetési mérleghiány és fegyelmezettebb a gazdaságpolitika - mondta a Magyar Nemzeti Bank évzáró rendezvényén a jegybankelnök. Simor András hozzátette: a jövőben a kamatcsökkentés sebessége a kockázati étvágy várható alakulásától függ.

A Magyar Nemzeti Bank évzáró eseményén a jegybank elnöke kifejtette: válság után mindig mérséklődik a befektetői étvágy, ami azt jelenti, hogy külföldi hitelekből nem lehet majd növekedést produkálni. Simor András hozzátette: belföldi megtakarításokból kell finanszírozni a vállalati beruházásokat.

A jegybankelnök szerint az államháztartási hiány mértékének alakulása ugyan függ a politikától, de tudni kell, hogy jelen környezetben a nemzetközi befektetői környezet a korábbiaknál sokkal kevésbé lesz toleráns.

Simor András a monetáris politika kilátásairól azt mondta: a jelenleg zajló dezinflációs folyamat kedvez a kamatcsökkentéseknek, ám a költségvetési fegyelem megőrzése kulcsszerepet játszik abban, hogy a magánszektor növekedését támogató kamatkondíciók alakulhassanak ki.


A címlapról ajánljuk