eur:
388.39
usd:
360.88
bux:
68648.18
2024. május 7. kedd Gizella

Leszállóágban a lízingpiac

A Magyar Lízingszövetség adatai szerint az idén a harmadik negyedévben folytatódott a lízingpiac visszaesése, a csökkenés mértéke "csak" 66 százalék volt 2008 harmadik negyedévéhez képest, míg a második negyedévben még 70 százalékkal esett vissza a piac a tavaly azonos időszakihoz képest.

Hordós Zoltán, a szövetség elnöke elmondta: a lízingcégek által finanszírozott eszközök értéke az idén az első kilenc hónapban a harmadára esett vissza az előző évi bázishoz képest, összege 323,741 milliárd forintot tett ki a tavaly január-szeptemberi 946,678 milliárd forinttal szemben.

A lízingszövetség tagcégei az idei év hátralévő részében és 2010 egészére is visszaesésre számítanak a lízingpiacon, bár az eddigieknél kisebb mértékben. Ennek ellenére a legjelentősebb lízingcégek a piac összes szegmensében érdekeltek maradtak, megállt a kockázatos területekről való kivonulás - tette hozzá az elnök.

A lízingszövetség adatai szerint a finanszírozott eszközök értéke az idén az első negyedévben 125,425 milliárd forintra, a második negyedévben 98,727 milliárd forintra, míg a harmadik negyedévben 99,589 milliárd forintra rúgott.

Az elnök elmondta: az idei év nagy vesztese az autófinanszírozás. Míg tavaly a harmadik negyedévben az autópiacon az új lízingszerződések által finanszírozott összeg még 174,529 milliárd forint volt, addig idén június-szeptemberben már csak 42,428 milliárd forintra.

Hordós Zoltán elmondta: idén az év egészét tekintve 450-470 milliárd forintot érhet el az új lízingszerződések által finanszírozott autók, gépek, berendezések, haszongépjárművek együttes értéke, míg tavaly a teljes lízingpiac mintegy 1 200 milliárd forintot tett ki.

Kérdésre válaszolva elmondta: a válság előtt a hazai lízingcégek összesen mintegy 5 500 személyt alkalmaztak, míg jelenleg 4 000 - 4 500 főt foglalkoztatnak.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×