eur:
389.51
usd:
363.12
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megtörhető-e a GDP monopóliuma?

A jólét gazdasági, társadalmi és környezeti tényezőket egyaránt figyelembe vevő, új mérőszámának kidolgozásáról egyeztetnek szakértők a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD) négynapos dél-koreai fórumán, amely a GDP egyeduralmát hivatott megdönteni. Madár István, a portfolio.hu elemzője elmondta: a GDP nem tökéletes mérőszám, számos hibája van, épp ezért helye lehet más típusú mutatóknak is.

Nem először merül fel a GDP-mutató egyeduralmának megtörése, a negatív hangok azonban az elmúlt hónapokban felerősödtek. Intézmények, országok egyaránt kifogásolták, hogy a bruttó hazai termék értékének változásával határozzák meg a gazdasági fejlődést.

A közgazdászok a hibákkal a kezdetek óta tisztában vannak, mégis gyakran úgy hivatkoznak a mutatóra, mintha tökéletesen tükrözné a gazdasági változásokat - mondta Madár István, a portfolio.hu elemzője.

Pedig gondoljunk csak bele: ha egy ország az összes fáját kivágja, az az adott évben növeli a GDP-t, mivel a tevékenység gazdasági teljesítményt jelent, mégis mindenki tudja, hogy hosszú távon ez nem szolgálja az ország előrelépését.

A GDP emellett nem veszi figyelembe azt, hogy egy bevétel belföldi vagy külföldi tulajdonoshoz kerül, vagy hogy milyen a megtermelt haszon belföldi megoszlása. Két hasonló GDP-jű országban egészen más lehet az emberek boldogságérzete attól függően, milyen a jövedelmek eloszlása, a szegények aránya.

Madás István hozzátette: mindezekkel együtt biztos, hogy néhány éven belül még nem törik meg a GDP monopóliuma.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×