eur:
389.05
usd:
364.09
bux:
68039.1
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az IMF segít az APEH-nek

Az IMF segítségével készíti elő a jogkövetési stratégiáját az adóhivatal - mondta el a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének szerdai rendezvényén az APEH elnöke. Szikora János hozzátette: a Nemzetközi Valutaalap ajánlásokat is közzé tett a világ adóhatóságainak, hogy a válság idején fokozottan figyeljenek a veszteséget bevalló cégekre, illetve gyorsítsák fel a behajtási tevékenységüket.

Az adóhatóságok számára új kihívást jelent a gazdasági válság, ami a nemzetközi tapasztalatok szerint a GDP-nél is jobban mérsékli az adóbevételeket - mondta Szikora János a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) szerdai rendezvényén.

Az APEH elnöke közölte: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kiadványt készített, amelyben a válság hatásait elemzik, összegzik a tapasztalatokat és ajánlásokat tesznek azoknak az országoknak, amelyek még nem érzékelték jelentősen a válság hatásait, hogy ezzel segítsék a felkészülést, ugyanis a válság hatására nemcsak a gazdasági mutatók esnek vissza, hanem az adóbefizetések is csökkennek. A nemzetközi tapasztalatok szerint csökkenti az adózók jogkövető hajlandóságát; visszaeshet az adóhatósághoz bejelentkezők száma, ugyanakkor nőhet a jogosulatlan visszaigénylők száma, kevesebben nyújthatnak be adóbevallást és kisebb jövedelmet vallhatnak be az adózók - tette hozzá.

Az IMF egyebek között azt ajánlja az adóhatóságoknak, hogy a válság közepette is törekedjenek a kiemelt adózók befizetéseinek szinten tartására, gyorsítsák fel a behajtási tevékenységet; alaposabban vizsgálják a veszteséget bevallókat, a vállalati összeolvadásokat és felvásárlásokat; mielőbb utalják ki a jogszerű adó-visszaigényléseket, ugyanakkor akadályozzák meg a jogosulatlanokat; nyújtsanak fokozott, célzottabb segítséget a magas kockázatú adózóknak - fejtette ki az elnök.

A szervezet sémákat is bemutat az adóhatóságoknak, amelyekből kiderül, hogy próbálnak kibújni a cégek az adófizetés alól. Az egyik ilyen szerint cégegyesítés révén a veszteséges vállalkozást beolvasztják a nyereségesbe - emelte ki Szikora János.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 15:53
×
×
×
×