eur:
401.88
usd:
365.83
bux:
0
2024. október 8. kedd Koppány

IMF: Magyarországon enyhül a súlyos recesszió

Úgy tűnik, a súlyos magyarországi recesszió enyhülőben van, a gazdaság 2011-ben várhatóan ismét növekedni fog - állapította meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden közzétett jelentésében.

A gazdaság a várakozásoknak megfelelően erőteljesen zsugorodott 2009 első felében, de a jelek szerint a visszaesés enyhül - tartalmazza az IMF a tavaly novemberben nyújtott 16,7 milliárd dolláros hitelkeret harmadik, szeptemberi felülvizsgálati jelentése, amelyet kedden hozott nyilvánosságra washingtoni székhelyű pénzügyi szervezet.

A Valutaalap figyelmeztetett: Magyarországnak fel kell készülnie arra, hogy szükség esetén további intézkedéseket hozzon a 2009-es és 2010-es államháztartási hiánycél tartása érdekében; idén és jövőre is vannak, illetve lesznek kockázatok.

A felülvizsgálat után Magyarország lehívhatta a készenléti hitelkeret újabb, 80 millió dolláros részletét, az IMF így már összesen 12,1 milliárd dollár hitelt nyújtott. A hitelprogram hatályát ezenkívül hat hónappal, 2010. október 5-ig, a választásokat követő átmeneti időszakra meghosszabbították.

A Valutaalap idén 6,7, jövőre 0,9 százalékos gazdasági visszaesést, 2011-ben azonban már 3,2, 2012-ben pedig 4,5 százalékos növekedés jósol.

Az IMF támogatja az októberben a magyar törvényhozásban beterjesztett 2010-es költségvetést, amely 3,8 százalékos hiánycélt jelöl meg. AZ IMF hangsúlyozta: a hiány 3 százalék alá szorítása 2011-ben újabb lépéseket fog igényelni, köztük a kiadások további csökkentésére lesz szükség.

A jelentés szerint Magyarország válságkezelő programja helyes irányban halad, a 2009-es, a GDP 3,9 százalékos hiánycéljával kapcsolatos kockázatok kezelésére kidolgozott terv megfelelő, de egy esetleges erőteljes negatív sokk a bevételek terén vagy a kiadásokkal kapcsolatos elcsúszások "gyors és erőteljes választ" igényelnének.

Az IMF kiemelte: a kockázatok kezelésében 2010-ben kulcsfontosságú lesz a költekezés szigorú ellenőrzése, valamint a költségvetési tartalék körültekintő felhasználása. A költségvetés ésszerű feltételezéseken alapul, és nagyobb tartalékot irányoz elő, mint a múltban - állapította meg a pénzintézet, hozzátéve, hogy "a kockázatok nem múltak el, amelyek, ha egyszerre jelentkeznek, gyorsan kiapaszthatják a tervezett vésztartalék-csomagot".

A szeptemberi harmadik felülvizsgálat eredményeként született dokumentumok közlésével egyidejűleg a magyar Pénzügyminisztérium kedden emlékeztetett arra, hogy azt a Nemzetközi Valutaalap Igazgatótanácsa a közelmúltban megvitatta, és egyetértett azzal, hogy Magyarország a jelenlegi kedvező helyzetében nem él az esedékes hitelrészlet lehívásának lehetőségével.

A felülvizsgálat során Magyarország arról számolt be, hogy a májusban kidolgozott program végrehajtása jól halad és a program szerint a kormány tartani kívánja az egyensúlyőrző államháztartási pályát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Megszólalt a kormány a Nők40-ről

Megszólalt a kormány a Nők40-ről

Az OECD átfogó nyugdíjreform-csomagot írt Magyarország számára, összhangban a helyreállítási EU-források egyik céljával, ám a kormányzat úgy nyilatkozott, hogy nem terveznek reformot. Az elmúlt napokban célkeresztbe került, hogy ha már nem lesz átfogó reform, legalább a Nők40-en változtasson a kormány - amely egyébként része az OECD anyagának is -, most azonban az is kiderült, hogy ezen a téren sem lesz módosítás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 8. 04:45
×
×
×
×