eur:
401.9
usd:
365.91
bux:
0
2024. október 8. kedd Koppány

Erősödött a forint: cél a 260-as euró?

A kedvező nemzetközi környezetnek köszönhetően a forint megőrizheti hétfői nyereségét: az eurót 264,63 forinton jegyezték kedden délelőtt fél tízkor a bankközi kereskedelemben, szemben a hétfő délután négy órai 265,74 forinttal.

Hétfőn délelőtt a jegybanki kamatdöntés előtt a jegyzés még 266 forint felett mozgott. Hétfőről keddre virradóra a nemzetközi deviza kereskedelemben 264 forint körül ingadozott a jegyzés.

A dollárt 176,63 forinton jegyezték 1,4977 dolláros euró árfolyam mellett, míg hétfőn délután 178,05 forint és 1,4918 euró/dollár volt a jegyzés.

Az európai kereskedés kezdete előtt az euró árfolyam megközelítette az 1,5000 dolláros árfolyam küszöböt és 14 havi csúcsot állított be 1,4994 dolláros jegyzésnél. A piacon töretlennek tartják az euró erősödő, illetve a dollár gyengülő tendenciáját, az 1,5000-ös technikai ellenállási pont áttörésére azonban az erőteljes opciós lehívások miatt egyelőre nem kerülhet sor, átmeneti korrekcióra viszont annál inkább.

A svájci frank 174,86 forint 175,35 forint után, 100 japán jent 196,16 forinton jegyeztek 196,69 forint után.

Hétfőn kora délután a forint a jegybanki kamatvágást követően lendületes erősödésnek indult, amit azonban a piacon a térséggel szemben javuló befektetői megítélés hatásának tulajdonítottak: a szeptemberi lengyel ipari termelési adat várakozáson felüli javulást mutatott, a lengyel zloty ennek köszönhetően 4,20 feletti euró jegyzésről 4,16 környékére erősödött.

Az erősödést a forint is követte, egészen 264 forintos euró árfolyam alá is erősödött a hétfő délelőtti 266 feletti szintről. A jegybanki alapkamat-csökkentés mértéke és a bejelentést követő tájékoztató tartalma megfelelt a piaci várakozásnak, a forint árfolyamának alakulására nem volt hatással, mivel a piacok már korábban beépítették azt.

Kedden a kereskedők szerint a forint a piac nemzetközi kockázatvállalási hajlandóságának mértékéhez igazodva megőrizheti hétfőn elért nyereségét, 265-264 forintos euró árfolyam környékén kialakuló sávban maradhat, de korrekcióra is sor kerülhet, különös tekintettel a lengyel zloty előző napi tekintélyes nyereségére.

A portfolio.hu elemzése szerint a 270 Ft-os szintről folyamatosan erősödő forint erős támaszhoz érkezett ma reggel, így az elkövetkező napok izgalmasnak ígérkeznek az EURHUF-al kereskedők számára, és valószínűleg a deviza hitelben fürdőzök számára sem közömbös, hogy mi történik a támasznál. A szakemberek szerint a támasz elvileg útját állja a forint további erősödésének, így rövidtávon nem lenne meglepő egy kis korrekció, amely esetén a 266 Ft-os szint képezheti az ellenállást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Erős hónapok vannak a Duna House mögött

Erős hónapok vannak a Duna House mögött

A harmadik negyedévben a Duna House volumenei jelentősen meghaladták a tavalyi év azonos időszaki (a pénzügyi közvetítés 42%-kal, a hálózati jutalékbevétel 17%-kal nőtt) szinteket. A nyári szezon miatti enyhe negyedéves lassulást várhatóan további növekedés követi az év utolsó negyedévben, amit az olaszországi és magyarországi kamatcsökkentés is támogat - áll a vállalat előzetes jelentésében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×