eur:
389.14
usd:
361.8
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Hihetetlen csúcsokat érhet el az aranyár

Szárnyal az arany ára, már az 1050 dollárt közelíti a nemesfém árfolyama az árutőzsdéken. Gregus Zsolt, a Magyar Aranypiac Kft. vezető aranykereskedője az InfoRádiónak elmondta: nem kizárt az 1100 dolláros árfolyam az év végére. Hozzátette: a gazdasági válság végével várható némi korrekció az árban, de az elmúlt tíz évben átlagosan, évi 25 százalékos hozamhoz jutott, aki aranyba fektette a pénzét.

Szeptember közepén átlépte az ezer dollárt az arany unciánkénti ára, és azóta sem esett e határ alá. Akadnak elemzők, akik szerint az év végére akár az 1100 dollárt is elérheti az árfolyam - mondta az InfoRádiónak a Magyar Aranypiac Kft. vezető aranykereskedője.

Az arany árának emelkedését részben magyarázhatja, hogy gyengélkedik a dollár, ám Gregus Zsolt emlékeztetett: tavaly is hasonlóképpen indult az "aranyláz", az árszint azonban az amerikai fizetőeszköz erősödése nyomán sem esett vissza jelentősen.

Ennek oka az lehetett, hogy minél magasabb szintet ér el az aranyár, annál többen érdeklődnek iránta. Ez a jelenség idén is éreztetheti a hatását - fejtegette a szakértő.

A Nemzetközi Valutaalap nemrég bejelentette, hogy megválik aranykészletének egy nyolcadától, ezt azonban nem közvetlenül a szabadpiacra bocsátja ki: a tagok jegybankjainak ajánlja fel megvásárlásra, ezt pedig már beárazta a piac - mondta a Magyar Aranypiac Kft. vezető aranykereskedője.

A válság végeztével várható némi korrekció az arany árában - vélekedett Gregus Ádám, megjegyezve: a nyersanyag az elmúlt tíz esztendőben évente átlagosan 25 százalékos hozamot biztosított, ami már a részvényekkel összevetve is szép eredmény.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×