eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Magyarország megmentené a tejágazatot

A magyar javaslatokkal kezelhető lenne a túltermelés miatt kialakult európai tejválság - állítja Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, aki a kormányszóvivői tájékoztató vendége volt. Vélt igazáról azonban eddig nem sikerült meggyőznie az Európai Bizottságot. Az uniós országok agrártárcáinak vezetői legközelebb hétfőn, Bécsben ülnek össze.

Gráf József szerint az Európai Bizottság nincs tisztában azzal, hogy mennyire súlyos helyzet alakult ki a termékfelesleggel küzdő tejágazatban. A 2015-ben valószínűleg megszűnő tejkvóta egyéves felfüggesztésére és a támogatások, illetve az intervenciós árak 50 százalékos megemelésére irányuló magyar javaslatokat a bizottság tagjainak többsége elutasította.

Nem hozott előrelépést az uniós agrárminiszterek hétfői tanácskozása sem. A következő megbeszélést hétfőn tartják Bécsben. Húsz európai ország ugyanakkor nyilatkozatban követelte a brüsszeli testülettől, hogy az legkésőbb két hét múlva hozzon konkrét intézkedéseket. Szükség van ezekre, mert a gazdák most már tömegesen vágják le teheneiket - közölte a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Az Európai Bizottság intézkedésére váró magyar kormány annyit tud tenni, hogy a tervezettnél korábban, már október 16-án megkezdi a tejtermelők egyébként januárban esedékes, literenként nagyjából 8 forintos támogatásának kifizetését, és hamarabb érkezik meg a gazdákhoz a jövő évi úgynevezett top up támogatás, tehát az uniós összegen felül adandó nemzeti önrész is.

A kormány kihasználja azt a lehetőséget is, hogy januártól az uniós agrártámogatási összeg 3,5 százalékát piaci zavarok enyhítésére fordíthatják. Ezt 2010-ben teljes egészében a tejszektor kapja meg, valószínűleg korábban a tervezettnél.

Ezenkívül különböző költségek átvállalásával vagy elengedésével összesen 2,5 milliárd forinttal csökkentették a termelők adminisztratív kiadásait, illetve az iskolatej program bővítésével és a tejfogyasztást népszerűsítő reklámokkal próbálták élénkíteni a piacot. Gráf József hozzátette: a hektáronkénti támogatás összege nem csökken jövőre, sőt 800 forinttal megemelkedve 42 940 forint lesz.

Az uniós agrárfinanszírozási rendszer visszásságát jól érzékelteti, hogy mivel a tejtermelés támogatását nem a tehenek számától és az eladott tej mennyiségétől teszik függővé, hanem a számítási alapnak tekintett úgynevezett bázisév alapján megszerzett kvótától, ezért egy gazda 2013-ig akkor is megkapja a támogatást, ha már régen levágta a teheneit, és egy liter tejet sem adott el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×