eur:
389.34
usd:
362.13
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Erdei: Nehéz helyzetben erős vezetés kell

A jelenlegi nehéz gazdasági helyzet, és pénzintézetekkel kapcsolatos feladatok voltak többek között a motivációi a Magyar Bankszövetség szerdán megválasztott elnökének. Erdei Tamás, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója korábban 12 évig töltötte be ezt a posztot.

Régi és új elnök is egyben. Miért vállalta el ismét a feladatot?

Nem gondoltam, hogy el fogom vállalni ezt a feladatot. Én 12 év után komolyan azt gondoltam, hogy visszavonulok a bankszövetség elnöki tisztségéből. Sajnos a körülmények úgy alakultak, hogy újra választásra került sor, akkor megkerestek engem, és nagyon sokat hezitáltam. De végül is azt gondoltam, hogy ha a döntős többség azt mondja, hogy szükség van a tapasztalatomra, akkor elvállalom és segítek a szakmának ebben a nagyon nehéz helyzetben.

Motiválta az, hogy most egy különösen nehéz helyzet van?

Természetesen. Férfi embert mindig motiválja a nehéz helyzet, és azt gondolom, van olyan tapasztalatom, hogy a siker reményében vágok neki a nehéz helyzetben is a munkának.

Ön mellett az igazgatóságba bekerült két olyan ember - Csányi Sándor és Papp Edit - akik két vezető bank irányítói. Gondolja-e azt, hogy a bankszövetség érdekérvényesítő képessége így erősebb lesz?

Én azt gondolom, hogy igen. Az előző elnökség is erős volt, jó érdekérvényesítő képességgel, de ebben a bankok úgy gondolták - szerintem nagyon helyesen -, hogy egy igen erős elnökségre van szükség, aki az egész magyar gazdaság érdekeit képes képviselni. És ezt szeretném hangsúlyozni, hogy a bankszakma nem csak magáért van, hanem az egész magyar gazdaságért. Akkor tud jól üzletet csinálni, ha a gazdaság jó kondícióban van.

Melyek az első feladatok? A devizahitelezés korlátozásáról szóló rendeletről való tárgyalás?

Nagyon sok feladat van, ezek összetorlódtak most. Természetesen a legforróbb krumpli most ez, ebben kell kialakítani a megfelelő kompromisszumot, olyat, ami jó a bankoknak, a gazdaságnak és a nemzeti banknak is. Ebben nagyon határozott lépéseket szeretnék tenni a napokban. Szeretnénk az ebben érintett hatóságokkal együtt minél hamarabb asztalhoz ülni.

Milyen feladatok vannak még rövid távon?

Például a már aláírt banki magatartási kódex hatásai a hitelintézeti törvényre. Napirenden van a pénzügyi stabilitási tanács, illetve a pénzügyi felügyeleti rendszer, a nemzeti bank jogosítványainak kérdése, ami szintén törvénytervezet formájában már elkészült. A Ptk. módosításával kapcsolatos feladatok, például a magáncsőd intézménye - reggelig lehetne sorolni a sürgős feladatokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Hétfő este az euróval egészen február óta nem látott szintre erősödött a forint. Ezt követően kedden nem látni nagyobb elmozdulásokat, az euróval szemben gyengülésben van a magyar fizetőeszköz. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×