INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Felminősítették az OTP-t

Infostart / InfoRádió
Erős működési eredményének köszönhetően a magasabb céltartalékokat is képes elviselni az OTP Bank - vélik a Bank of America-Merrill Lynch elemzői, akik ezért legújabb ajánlásukban eladásról semlegesre minősítették fel a bank papírjait. Az OTP teljesítménye - mint írják - meglepte őket, így az új célárfolyam 5 900 forint.

A Bank of America - Merrill Lynch elemzői úgy vélik, elérkezett az idő, hogy több régiós bankról is a korábbinál kedvezőbb véleményt mondjanak. Elemzésükben vételre ajánlják a Sberbank, a Raiffeisen és a Pekao részvényeit, semleges minősítést tartanak fenn az OTP, a Komercni és a PKO BP esetében, négy bankot pedig alulteljesítőnek vélnek (Erste, VTB, BRE, BZ WBK) - olvasható a portfolio.hu-n.

Miközben a régiós bankokkal és eredményességükkel kapcsolatos növekedési aggodalmak még fennállnak, az elemzők úgy vélik, a közeljövőben kedvező makrogazdasági hírek tarthatják magasabb szinteken a bankpapírok többségét, és az EU-országokból érkező kedvezőbb adatok "beszűrődhetnek" a régiós teljesítményekbe.

A veszélyekre is figyelmeztetnek azonban - ezek viszont most már viszonylag jól ismertek -, mint amilyen a befektetők "rövidtávú kimerültsége", vagy a viszonylag egyöntetű kilábalás ellenére megfigyelhető különbség az eltérő üzletmodellel rendelkező bankok között.

Az OTP Bank teljesítménye meglepte a Merrill Lynch elemzőit, akik úgy látják, a bank működési eredménye tartósan magas maradt, és a céltartalékok nem veszélyeztetik a profitabilitást. Az elemzők szerint érdemes az OTP árfolyam-emelkedésére játszani a csökkenő hozamszintnek köszönhetően is, bár ez utóbbinak nem lesz annyira jó hatása a működési eredményre nézve, mint azt a török bankok esetében látni lehetett.

A címlapról ajánljuk