INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Túl szigorúak az állami lakáshitel-feltételek

Infostart / InfoRádió
Az őszi szezonra több pénzintézet is új lakáshitel-konstrukciókkal készül - mondta az Otthon Centrum Hitelközpontjának vezetője. Bánfalvi László szerint a bankok csak az úgynevezett egyszeri díjakat mérséklik, de olyan alapfeltételeken, mint például az önerő nagysága, nem változtatnak. A szakember hozzátette: az októbertől újra életbe lépő állami kamattámogatásos forinthitel feltételei túl szigorúak, így kevesen tudnak majd élni vele.

Nem fogja megmozgatni a lakáspiacot az októbertől újra életbe lépő állami kamattámogatásos forinthitel - vélekedett az Otthon Centrum Hitelközpontjának vezetője.

Bánfalvi László kiemelte: a korábbi szabályozás sokkal megengedőbb volt, szélesebb kör vehette igénybe a támogatást, míg a változások révén már csak új lakáshoz lehet igényelni a támogatást, és 50 százalékos önerőt kell felmutatni, ennek biztosítására pedig kevesen képesek. A piacon az okozhatna élénkülést, ha a bankok visszatérnének a korábbihoz hasonló jelzáloghitelezéshez - tette hozzá.

Az Otthon Centrum Hitelközpontjának vezetője közölte: több bank akciókat indít, és mérsékli vagy elengedi az úgynevezett egyszeri díjakat. Az ugyanakkor rövid időn belül nem várható, hogy enyhítsenek a hitelaránnyal kapcsolatos szigorításon, valamint azon, hogy magas jövedelem igazolását kérik - hangsúlyozta.

Hanganyag: Panulin Ildikó


A címlapról ajánljuk