INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Jövőre várhatóan nem csökken a GDP

Infostart / InfoRádió
Jövőre nem csökken tovább a GDP az idei 6,5 százalékos visszaesés után - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzésében. Az intézet adatai alapján az éves átlagos infláció az idén 4,4 százalék lehet, alacsonyabb az augusztusban várt 4,7 százaléknál, míg 2010-ben átlagosan 4 százalékkal nőhetnek a fogyasztói árak.

A GKI úgy számol, hogy a beruházások az idei 5 százalékos visszaesés után jövőre már 6 százalékkal nőnek.

Az Ecostat azt állapította meg: kevésbé esnek vissza a beruházások az idén a korábban vártnál, és az infláció is alacsonyabb lehet, a GDP előrejelzés azonban nem változik.

A gazdaságkutató-intézet júniusban még 11,4 százalékos beruházás-csökkenést prognosztizált, most a visszaesés mértékét 7,9 százalékra teszi. Az inflációs előrejelzést a korábbi 4,9 százalékról 4,4 százalékra mérsékelték.

A GDP-re vonatkozó becslés változatlanul 6,5 százalékos visszaesés. Az Ecostat prognózisa szerint a lakossági fogyasztás az idén 6,2 százalékkal csökken, az export 11,1 százalékkal, az import pedig 15,5 százalékkal zsugorodik.

Az államháztartás várható GDP arányos hiánya az idén és 2010-ben is eredményszemléletben 3,9 százalék lesz. A kutatók az év végére 7 százalékos alapkamatot jeleznek előre.


A címlapról ajánljuk