INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Felszámolás alatt a SkyEurope

InfoRádió / MTI
Megkezdődhet a SkyEurope diszkont légitársaság felszámolása. A pozsonyi járási bíróság szeptember 4-én hozott erről szóló döntése ugyanis megjelent a csütörtöki szlovákiai Kereskedelmi Közlönyben, ami a hatályos szabályok szerint hivatalos feltétele a felszámolás megindításának. A járási bíróság egyben leállította a légitársaság mindenféle átszervezését is.

A bécsi bejegyzésű szlovák fapados légitársaság hitelezőinek csütörtöktől számítva 45 napjuk van arra, hogy megfogalmazzák követeléseiket a SkyEurope társasággal szemben.

"A SkyEurope vagyoni helyzete nem ismert, ezért első lépésként az illetékesek megpróbálják megállapítani, milyen a valóság" - közölte újságírókkal Emil Cerevka, aki a felszámolást felügyeli. Hozzátette: nem zárja ki, hogy akár több tízezer vagyoni kérelem is érkezhet.

"A SkyEurope több mint 280 ezer eladott repülőjegyet hagyott maga után. Több tíz millió euróval tartozott a repülőtereknek és más üzleti partnereknek. Mindezt fel kell mérni és az adatokat összegezni kell" - mondta Emil Cerevka.

A diszkont légitársaság augusztus utolsó napján állította le működését, mert azt nem tudta tovább finanszírozni, s áthidaló kölcsönt senki sem volt hajlandó nyújtani a cégnek.

A Hospodárské Noviny című cseh politikai-gazdasági lap értesülése szerint a SkyEurope ellen már két per is indult. Az egyiket az osztrák pénzügyi felügyelet (FMA) indította, mert szerinte eltitkolták a társaság katasztrofális pénzügyi helyzetét. A másik pert a pozsonyi Bizon and Partners ügyvédi iroda kezdeményezte a héten a kárvallott utasok egy csoportjának nevében.

A pozsonyi legfőbb ügyészség megerősítette, hogy a Bizon and Partners iroda kérelmét már megkapta. Azt kérik megvizsgálni, hogy a SkyEurope összeomlásában mennyiben játszott szerepet a csalás. Olyan gyanú merült fel ugyanis, hogy a 280 ezer eladott, ám a csőd miatt már fel nem használható repülőjegyből befolyt összeg esetleg egy olasz bankban kötött ki egy magánszámlán.


A címlapról ajánljuk