eur:
389.32
usd:
362.75
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szakértők szerint alaptalanok a vádak Farkas Ádámmal szemben

Szakértők szerint alaptalanok azok a vádak, amelyekkel Farkas Ádámot illetik a Magyar Telekom montenegrói vizsgálatának ügyében. A PSZÁF élére nemrégiben jelölt pénzügyi szakember vezeti azt az audit bizottságot, amely a visszaélés kivizsgálására jött létre.

Júliusban esedékes a Magyar Telekom macedónia leányvállatának a gyorsjelentése, amely újabb fejezetet nyithat a társaságnál folytatott vizsgálatban. Megvesztegetés gyanújával még 2006-ban kezdődött vizsgálat a Magyar Telekom montenegrói, később a macedónai érdekeltségeinél. A magyar rendőrség azóta lezárta a nyomozást bűncselekmény hiányában, az amerikai ügyészség azonban ezt másképp látja, és tovább folytatja a vizsgálatot, amelyben azért érintettek, mert a Telekom papírjaival a New York-i tőzsdén is kereskednek.

Az InfoRádió értesülése szerint a júliusi macedón jelentés a montenegróinál is súlyosabb visszaélésekre deríthet fényt.

A vizsgálat a Magyar Telekom montenegrói leánycége által mintegy 700 millió forint értékben megkötött két szerződés ügyében kezdődött, később további szerződéseket találtak gyanúsnak, csaknem négy milliárd forint értékben. A sajtó összefüggésbe hozta az üggyel PSZÁF élére jelölt Farkas Ádám nevét.

Farkas Ádám neve joggal merül fel, mert ő vezeti azt az audit bizottságot, amely épp a visszaéléseket hivatott kivizsgálni. Az InfoRádió úgy tudja, hogy amerikai White & Case jogi irodával kötött megbízási szerződésnél aláírási nem, csupán ellenjegyzési joga volt. A kifizetett ügyvédi költségek nagysága eléri a 12 milliárd forintot, ez szakértők szerint megfelel az amerikai díjszabásnak.

Arra a vádra, mely szerint az eddig kifizetett ügyvédi díjak aránytalanul magasak az ügy súlyához képest, a megkérdezett szakértő úgy vélekedett: a White & Case ügyvédi irodát az Egyesült Államokban folytatott nyomozás miatt, az ottani könyvvizsgáló bízta meg azért, hogy segítse a vitatott montenegrói és macedón szerződések kivizsgálását. Ennek költségei természetesen a Magyar Telekomot terhelik, de a megbízástól eltekinteni nem lehet, mert erre az amerikai értékpapír-törvény kötelezi a magyar távközlési céget.

Farkas Ádámot egyébként még 2007-ben, mint az itteni audit vizsgálatot vezető tanút, már meghallgatta az amerikai bíróság, és azóta is együttműködik az ottani hatóságokkal.

Amerikában a leányvállalatok vitatott szerződései mellett értékpapír-vizsgálatot is folytatnak, mert az amerikai pénzügyi felügyelet szerint nem volt elégséges a Magyar Telekom kommunikációja, a nyomozás során felmerült információk közzététele.

Az InfoRádió értesülése szerint egyébként a vitatott szerződések során kifizetett pénzek egy részének sikerült a nyomára bukkanni Svájcban, és lefoglalnia a nyomozó hatóságoknak.

Amennyiben hétfőn az országgyűlés megszavazza Farkas Ádám kinevezését a PSZÁF élére, annak a szervezetnek az élére, amely maga is kezdeményezett vizsgálatot az ügyben, akkor összeférhetetlenség miatt, le kell mondania az audit bizottságban betöltött tisztségéről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×