eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fenyegetőznek az áruházláncok? A versenyhivatal vizsgálja az ügyet

Adatkérő levelet kapnak a jelentős piaci erővel rendelkező kiskereskedelmi láncok a Gazdasági Versenyhivataltól. A hatóság szóvivője InfoRádiónak elmondta: vizsgálják, hogy megalapozottak lehetnek-e azok a piaci információk és sajtóhírek, amelyek szerint az üzletláncok a beszállítókra hárítanák az áfaemeléssel járó költségeket.

Kilistázással fenyegetik azokat a beszállítókat egyes kiskereskedelmi vállalkozások, amelyek nem hajlandók osztozni velük az áfaemelés miatt várható forgalomcsökkenés terheiből - erről kapott bejelentést az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségétől (ÉFOSZ) a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), amely most azt tervezi, hogy adatkérő levelet küld a jelentős piaci erejű kereskedelmi láncoknak.

A Népszabadság a múlt héten számolt be arról, hogy több nagy kereskedelmi lánc is az élelmiszergyártókkal akarja lenyeletni az áfaemelést. A lap szerint a cégek levelet írtak a feldolgozóknak: ha szükségük van a piacra, vállalják ők a pluszterhet. A szervezetnél állítják: ezzel a beszállítókra 100 milliárd forint nagyságrendű többletterheket raknának, amit a hazai élelmiszeripar nem tud elviselni.

Az ÉFOSZ szerint a kereskedők nemcsak hogy árengedményt kérnek, meg is fenyegették a beszállítókat. Az egyik kereskedelmi lánc így közölte ez: "sajnos azok a termékek, amelyeknek forgalma csökkenni fog, átesnek egy választék-felülvizsgálaton, és igyekszünk helyette találni olyan termékeket, amelyekkel növelni tudjuk a forgalmat!"

Informálódnak

A versenyhivatal szóvivője az InfoRádiónak elmondta: várják az olyan érdekképviseletek és beszállítók jelzését, amelyek hasonlót tapasztaltak. A versenyhivatalnál az adatok összegyűjtése után döntenek arról, hogy indítanak-e vizsgálatot az ügyben.

A jelentős piaci erővel rendelkező kereskedőknek jogszabályok tiltják, hogy visszaéljenek a helyzetükkel. Visszaélésnek minősül például, ha terheiket aránytalanul áthárítják a beszállítókra, vagy a szerződés felbontásával fenyegetik meg őket. Ha bebizonyosodik, hogy történt ilyesmi, az nagyjából olyan megítélés alá esik, mint a piaci erőfölénnyel való visszaélés - közölte Mihálovits András.

Az effajta visszaéléseket rendkívül nehéz bizonyítani, hiszen az írott anyagokban a kereskedők igyekeznek burkoltan fogalmazni, a konkrét fenyegetések pedig a tárgyalásokon hangzanak el - magyarázta a szóvivő.

Az adatkérő levélben a GVH arra vár választ, hogy az egyes cégek milyen előkészületeket tettek, hogyan próbálják majd mérsékelni az esetleges forgalomcsökkenés hatását. A beszállítóktól és az érdekképviseletektől olyan információkat vár a versenyhivatal, amelyek alapján beazonosítható, hogy kik fenyegettek kilistázással - fűzte hozzá Mihálovits András.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×