eur:
388.38
usd:
360.33
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az APEH külön egységgel ellenőrzi az offshore cégeket

Közös fellépésről állapodtak meg az offshore cégeken keresztül történő adóelkerülés ellen az OECD országok adóhatóságai. A magyar adóhivatalnál külön szervezeti egység jön létre az ilyen cégek ellenőrzésére - mondta el az InfoRádiónak az APEH elnöke.

Nemcsak Magyarország küzd az adóelkerülés céljából létrejövő offshore cégek ellen, a G20-ak már áprilisban megállapodtak a nemzetközi fellépés szükségességéről.

Most az OECD országok adóhivatalainak vezetői folytatták a tárgyalásokat arról, milyen fellépés szükséges a következő 12 hónapban. Az országok a többi mellett információátadással segítik egymást - mondta az InfoRádióban Szikora János, az adóhivatal elnöke.

Elmondta azt is: a magyar adóhivatal önálló egységet hoz létre az offshore cégek elleni fellépésre, de vizsgálni fogják a nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek vagyonszerzésének körülményeit is.

A miniszter önkéntes jogkövetésre számít

Az adóhatóság számára újszerű feladatot jelent majd az adóparadicsomokba kivitt jövedelmek utáni állami bevétel feltárása és beszedése is - ezt már Oszkó Péter pénzügyminiszter mondta, aki szerint az ellenőrzési technikák fejlesztése terén ez lesz a legérdekesebb feladat. E téren számítanak bizonyos arányú önkéntes jogkövetésre is - mondta.

A felkészülésre legalább fél év áll rendelkezésre. A plusz feladatokhoz szükséges erőforrásokat biztosítani fogják - ígérte a miniszter. Hozzátette: az adójogszabályok elfogadása után kész akár hetente ellátogatni az APEH-ba, hogy megbeszéljék az új törvényi szabályozással kapcsolatos mindennapi feladatokat.

Míg az APEH tavaly az év első öt hónapjában 120 ezer ellenőrzést végzett el, idén 126 ezret, a jogerősen megállapított adókülönbözet pedig 134 milliárd forintról 169 milliárd forintra emelkedett.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
GEN Z Fest május 9-én az Akváriumban – pénzről, bátran

GEN Z Fest május 9-én az Akváriumban – pénzről, bátran

A Z generáció tagjai aktív pénzkeresők, adót fizetnek, lakbért, rezsit és tandíjat, mindeközben próbálnak megtakarítani, mégis úgy érzik, hogy nem eléggé tájékozottak a pénzügyi kérdésekben. Ez nem meglepő, mert a gazdasághoz kötődő egyetemi szakokon kívül sehol nem tanítják a pénzügyi ismereteket, a család idősebb tagjai pedig nem tudják érthetően átadni ezt a tudást, vagy akár ők maguk sincsenek tisztában alapvető gazdasági és pénzügyi fogalmakkal. A GEN Z Fest-en, május 9-én szakértők segítenek tisztázni a pénzügyi kérdéseket, legyen szó lakhatásról, vállalkozásról vagy befektetésről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×