eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

"A felpuhult ingatlanadó már nem tölti be szerepét" - kalkulátorral

Sajnálatos, hogy ennyire felpuhult az ingatlanadó koncepciója, mert maga az adónem alkalmas lenne arra, hogy arányosabb és méltányosabb közteherviselés alakuljon ki a mostani személyijövedelemadó-rendszernél - mondta a DTZ nemzetközi ingatlan tanácsadó igazgatója. Hornok Krisztián szerint a jogszabálytervezetben megjelölt értékhatárok nem tökéletesek, de az eltéréseket az önbevallással kezelni lehet.

Túlságosan aggódott a kormány az ingatlanadó tervezetének puhításakor azért, nehogy méltánytalanság érje a társadalom valamely rétegét - véli a DTZ nemzetközi ingatlan tanácsadó igazgatója, aki szerint az emberek megkímélése olyan jól sikerült, hogy a tervezett adó egyes becslések szerint mindössze az ingatlanok 10 százalékát érinti majd.

A szakértő szerint nem jó, hogy az új vagyonadó a társadalom jelentős részére nem vonatkozik majd. Hornok Krisztián hozzátette: az ingatlanadó komoly lehetőség lett volna arra, hogy a rendkívül egyenetlen köztehereloszlás némileg változzon.

Hozzátette: az ingatlanpiacra az adó bevezetése minden bizonnyal nem lesz hatással, legfeljebb néhány esetben, amikor szegény emberek laknak igen értékes lakásban, házban.

A törvényjavaslat mellékletében meghatározott övezetek kapcsán - amelyekben az szerepel, hogy Budapesten kerületeiben, valamint az egyes megyékben megyei jogú város, város és község kategóriák szerint milyen négyzetméteráron határozható meg az ingatlanok értéke - Hornok Krisztián azt mondta: a táblázat mindössze keretet ad, az adó fizetése azonban önbevalláson alapul, és minden bizonnyal meglesz annak a mechanizmusa is, hogyan érvényesíthetik álláspontjukat a felek.

Ha szeretné kiszámolni, kell-e és mennyi ingatlanadót fizetnie, kattintson ide!

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×