eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A világon senki sem tudja, mi lesz néhány hónap múlva

A válság miatti bizonytalan kilátások arra kényszerítik a társaságokat, hogy többször is felülvizsgálják az éves üzleti tervüket - állapította meg a Deloitte szakértője. Kovács Domokos elmondta: gyakori, hogy a cégek a bizonytalanság miatt halasztják a fejlesztéseket, beruházásokat.

A jelenlegi világgazdasági helyzet sajátossága a rendkívüli kiszámíthatatlanság - mutatott rá az InfoRádióban a Deloitte szakértője. Kovács Domokos szerint ma a világban senki sem tudja megmondani, hogy mire kell számítani néhány hónap múlva.

Épp ezért a vállalatoknak az üzleti terveiket kellően rugalmasan kell elkészíteniük. Az egyik legfontosabb szempontnak a tartalékképzésnek kell lennie, de a terveket időről időre felül kell vizsgálni, összevetni a tényadatokkal, és szükség esetén módosítani kell azokat.

Változtatásra van szükség például akkor, ha egy cég azzal szembesül, hogy eltűnnek a piacai, drámaian csökken a kereslet a termékei iránt, vagy beszállítóinak jelentős része nem tud szállítani. Súlyos problémát okoz a vevők fizetőképtelensége is.

Ilyenkor tanácsos a tervekben a belső tartalékképzésre helyezni a hangsúlyt, vagy a költséghatékonyságon javítani.

A válság hatására sok cég már módosította a növekedési tervét, ennek pedig továbbgyűrűző hatása van a gazdaságra.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×