eur:
389.07
usd:
363.59
bux:
68073.37
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megszüntette a GVH a gyógyszerész kamara ellen indított eljárást

Nem látta bizonyítottnak a Gazdasági Versenyhivatal, hogy a Magyar Gyógyszerész Kamara és a gyógyszergyártói érdekképviseletek között létrejött megállapodás alkalmas lett volna a verseny korlátozására - mondta az InfoRádiónak a hatóság szóvivője. Mihálovits András hozzátette: az 2007 nyarán indított ügyben megszüntették az eljárást.

Megszüntette a Gazdasági Versenyhivatal a Magyar Gyógyszerész Kamara és a gyógyszergyártói érdekképviseletek között korábban létrejött megállapodás kapcsán indított eljárást, mert nem látta bizonyítottnak, hogy az alkalmas lett volna a verseny korlátozására - közölte a GVH.

A GVH még 2007. június 5-én indított eljárást, mert tudomására jutott, hogy az együttműködési megállapodás értelmében, a nem támogatott gyógyszerek termelői, nagy- és kiskereskedelmi árait is közzétette, biztosítva annak megismerhetőségét minden termelő tagvállalat és gyógyszer-kereskedelemben érintett nagy- és kiskereskedelmi vállalkozás számára.

A GVH közleménye szerint ezen túl, a gyanú szerint a kamara a közfinanszírozásban nem részesülő gyógyszerek esetében a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazás akadályozása érdekében különböző nyomást gyakorló eszközöket használt fel a gyártókkal és nagykereskedőkkel szemben. A gyártói érdekképviseltek ugyanakkor anyagi ellenszolgáltatással igyekeztek nyomást gyakorolni a nagykereskedelmi vállalkozásokra annak érdekében, hogy azok a gyógyszertáron kívüli hálózatokba ne értékesítsenek.

Az eljárás során azonban kiderült, hogy a kamara az ajánlott fogyasztói árakat csak addig tette közzé, amíg a gyógyszerek nagy- és kiskereskedelmi árrése hatóságilag maximált volt. A GVH így nem látta bizonyítottnak - habár kizárhatónak sem -, hogy a kamara által közzétett ajánlott fogyasztói árak érzékelhető módon korlátozták volna a versenyt.

A megállapodás szerint a gyártók zárt borítékban, közvetlenül a kamarának küldték meg termelői áraikat, így azokról a közzétételt megelőzően a megállapodásban résztvevő gyártói érdekképviseletek nem értesülhettek. Az eljárás során nem tárt fel a hivatal olyan bizonyítékot, hogy a kamara az árakat bármilyen formában "kiszivárogtatta" volna, ami egyébként - mint vevői érdekképviseleti szervnek - nem is lett volna érdeke. Ebből következően az egyes gyártók versenytársaik termelői árairól csak utólag, azok életbelépését követően értesülhettek, így az információ adott időszaki áraikra már nem lehetett hatással.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A Visa két új mesterséges intelligencia alapú csalásmegelőző, kockázatcsökkentő megoldást jelentett be, melyek a csalások lehetőségét az azonnali, számlák közötti és az online fizetések esetében csökkentik a Visa hálózatán belüli és azon kívüli tranzakciók esetén is - közölte a társaság. A csalásokról és a fizetési trendekről is szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT rendezvényén. Regisztráció itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×