eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

IMF: a gazdasági korrekció elkerülhetetlen Magyarországon

A gazdasági korrekció elkerülhetetlen Magyarországon a magas államadósság és a külső finanszírozás nehézségei miatt - jelentette ki James Morsink, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjának vezetője hétfőn Budapesten. A sajtótájékoztatón Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kifejtette: a jegybanknak nincs árfolyamcélja, de káros az, hogy a forint árfolyama az utóbbi időben erősen hullámzott.

Veres János pénzügyminiszter közölte: a kormány teljesítette azokat a vállalásokat, amelyeket az IMF-el illetve az Európai Unióval kötött 20 milliárd eurós hitelmegállapodás keretében vállalt. Az említett összegből eddig 4,9 milliárd euró IMF hitelt, illetve 2 milliárd EU hitelt hívott le a kormány, amelyet a jegybank tartalékainak növelésére, illetve állampapír vásárlásra fordított.

A magyar kormány teljesítette az IMF hitelszerződésben vállalt feltételeket - erősítette meg James Morsink, aki elmondta, hogy az IMF 3-3,5 százalékos gazdasági visszaesésre számít Magyarországon, miközben az GDP arányos államháztartási hiány 3 százalékon belül marad. Az IMF delegáció vezetője üdvözölte a kormányfő által bejelentett strukturális reformokat.

Veres János közölte: a kormány nem változtatott a 2,6 százalékos deficit célon.

Simor: káros a forint árfolyamának erőteljes hullámzása

A jegybanknak nincs árfolyamcélja, de káros az, hogy a forint árfolyama az utóbbi időben erősen hullámzott - jelentette ki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

A jegybank elnöke elmondta: az MNB-nek megvannak az eszközei arra, hogy ezt a nagyarányú kilengést tompítsa. Az árfolyam kilengéshez ugyanis nehezen tudnak alkalmazkodni a gazdaság szereplői - tette hozzá.

James Morsink, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjának vezetője kifejtette: nincs olyan árfolyamszint, amelyet az IMF aggályosnak tartana. Véleménye szerint helyes volt a kamatláb folyamatos csökkentése, és a későbbi időszakban a mértéktartó, a pénzügyi kockázatok mérséklésével arányos kamatcsökkentés lehetséges.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×