eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A VDSZSZ új sztrájkmódokkal áll elő

A VDSZSZ elnöke cáfolja azt a lapinformációt, amely szerint az újabb sztrájkokról már egyáltalán nem tájékoztatnák előre az utasokat. Mint azt Gaskó István az InfoRádióban elmondta, a munkabeszüntetést megelőző napon - az eddigi gyakorlat az volt, hogy vasárnap délután - közlik, ha üzemkezdéskor sztrájkba kezdenek.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete már több mint egy éve él a gördülő sztrájk lehetőségével, amelyet valójában a szervezet talált ki. A hatályos jogszabály nem zárja ki, hogy egy szakszervezet egy valamikor határozatlan időre bejelentett sztrájkot felfüggesszen, majd tetszés szerinti időpontban újrakezdjen.

A VDSZSZ az elmúlt évben többször is megtette, hogy vasárnap délután jelentette be: hétfőn üzemkezdéstől sztrájkot tart.

A Népszava információi szerint a Gaskó István vezette érdekképviselet most újabb módszereket talált ki, például azt hogy egyáltalán nem szól a sztrájk folytatásáról, egyszerűen csak belefog. A VDSZSZ elnöke ezt az InfoRádióban cáfolta, mint mondta, ahogy eddig, úgy ezután is előre bejelentik akciójukat.

Egy másik információt, ami szerint a következő sztrájkot sms-ben szervezik, valamint hogy akár hetente többször, de csak a reggeli, illetve a délutáni órákban sztrájkolnak - azaz a legforgalmasabb idősávban, nem cáfolta meg a szakszervezeti vezető.

Mindez előnyös lehet a vasutasok és a szakszervezet számára, hiszen a sztrájk időtartamára a munkavállalók nem kapnak fizetést a vállalatuktól, legfeljebb az érdekképviselettől a sztrájkalapból. A szakszervezet így csökkentheti a kiadásait, miközben képes az ország közlekedését megbénítani.

A szakszervezet követelései egyébként nem változtak: mint ahogy bő egy évvel ezelőtt, továbbra is bruttó 250 ezer forintot követel minden egyes dolgozónak, valamint 10 százalékos béremelést azoknak, akiket kiszerveztek a MÁV leányvállalataihoz.

A VDSZSZ megteheti, hogy csak a sztrájkot megelőző nap értesíti a közvéleményt a másnap várható munkabeszüntetésről, mert a sztrájktörvény nem rendelkezik tájékoztatási kötelezettségről. Ezt az InfoRádió által megkérdezett munkajogász mondta. Lehoczkyné Kollonay Csilla szerint ez csak az egyik kiskapu a törvényben; szükség lenne például az elégséges szolgáltatásról szóló megállapodást garantáló szabályozásra is.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×