eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Újabb történelmi mélyponton a forint árfolyama

A 303 forintos történelmi mélypontot is elérte az euró árfolyama. A magyar valuta kedden harmadszor döntött negatív csúcsot. A Magyar Nemzeti Banknak nincs konkrét árfolyamcélja, ugyanakkor az árfolyam alakulása továbbra is fontos a bank számára, így károsnak tartja az árfolyam túlzott volatilitását, amely az elmúlt hetek leértékelődése során mutatkozott - jelentette ki Simor András, a jegybank elnöke.

A magyar valuta több kisebb korrekciót követően 303 forint 50 fillérig gyengült az euróval szemben.

Weinhardt Attila, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban azt mondta: a jegybank devizapiaci intervencióval, vagy az alapkamat emelésével beavatkozhat a folyamatokba, de szerinte egyik intézkedés sem hozná meg a hazai fizetőeszköz tartós erősödését.

Mint mondta, a nemzeti valuta már hétfőn is nagy kilengéseket mutatott, és ilyenkor a befektetők általában megpróbálják valamilyen irányba elmozdítani az árfolyamot. A kérdés, hogy a forint eladói vagy a vevői bizonyulnak erősebbnek.

Rámutatott: míg korábban a jegybanki alapkamatnak jelentős befolyása volt a forint árfolyamára, mára ez már nem tartozik az elsődleges tényezők közé. A gazdaság állapota sokkal többet nyom a latba, amely az egész régióban gyenge, de Magyarországon különösen az.

Aggódik a jegybank

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) nincs konkrét árfolyamcélja, ugyanakkor az árfolyam alakulása továbbra is fontos a bank számára, így károsnak tartja az árfolyam túlzott volatilitását, amely az elmúlt hetek leértékelődése során mutatkozott - jelentette ki Simor András, a jegybank elnöke.

Kiemelte: a jegybanknak megfelelő eszközök állnak a rendelkezésére a forint árfolyama túlzott kilengéseinek tompítására és ezen keresztül a pénzügyi rendszerben jelentkező feszültségek enyhítésére.

"Ezen túlmenően, az eddig alkalmazott eszköztárát az MNB a közeljövőben várhatóan újabb elemekkel egészíti ki" - mondta Simor András.

Elmondta: az elmúlt hetekben a forint árfolyama - hasonlóan a régiós valutákhoz - jelentős leértékelődésen ment át. Rámutatott: "az árfolyam ilyen sebességű kilengései feszültségeket kelthetnek a hazai pénzügyi rendszerben, amely jelenleg egyébként is alkalmazkodáson megy keresztül, emiatt a szokásosnál érzékenyebb".

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×