eur:
389.37
usd:
364
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gazdaságpolitikai stratégiát sürget a BKIK

Magyarországnak szüksége van egy elfogadott rövid- és középtávú gazdaságpolitikai stratégiára, amihez igazodva meg lehetne határozni a konkrét lépéseket - mondta Vadász György, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) alelnöke, a BKIK gazdaságpolitikai bizottságának elnöke, aki szerint nincs érdemi változtatás a foglalkoztatásban, emiatt kétmillió ember tart el tízmilliót.

Vadász György véleménye szerint bármilyen megoldás jobb lehet a jelenlegi helyzetnél, amikor különböző programok készülnek, de eredményük nincs. Vadász György szorgalmazta a foglalkoztatást erősítő strukturális átalakításokat az adó- és járulékrendszerben.

A BKIK álláspontját ismertetve Vadász György elmondta, hogy a vállalkozásokat még mindig jelentős adminisztrációs teher nyomasztja, miközben évek óta ez ellen küzdenek. Utalt arra, hogy Magyarországon a vállalkozások adminisztrációs terhe a GDP 6,8 százalékát teszi ki, szemben az EU 3,5 százalékos átlagával. Az adminisztrációs terhek mérséklése elengedhetetlen.

A BKIK alelnöke kiemelte: a gazdaság versenyképességének növeléséhez elengedhetetlen a reformok végrehajtása az államigazgatás, az önkormányzati rendszer, az oktatás, az egészségügy, az adórendszer, a nyugdíjrendszer, a szociális rendszer területein. Mindegyiknél a foglalkoztatás bővítését kell szem előtt tartani, mert elfogadhatatlan, hogy a munkaképes korú lakosság 43 százaléka nem látható módon végez munkát.

Vadász György kitért arra, hogy az elmúlt húsz évben az adórendszer korszerűtlenné, bonyolulttá vált, nehezen értelmezhető. Nagy hibája, hogy túl sok a kedvezmény és a bérek, jövedelmek terhe, ezen úgy kell változtatni, hogy a foglalkoztatást segítsék - hangsúlyozta a BKIK.

A BKIK alelnöke szólt arról, hogy a magyar kis- és középvállalkozások nehéz helyzetben vannak, miközben szerepük a foglalkoztatásban jelentős. Szerinte normatív támogatási rendszert kellene kialakítani számukra a jelenlegi bonyolult pályázati rendszerrel szemben.

Vadász György arra reagálva, hogy az euró árfolyama kedden átlépte a 300 forintot, úgy vélekedett: minél előbb be kell vezetni az eurót Magyarországon, illetve a nemzeti banknak már korábban be kellett volna avatkoznia a forint védelmében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×