eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Palócz: Az irány jó, de egy év alatt nem lehet radikális adócsökkentés

A miniszterelnök tegnap jelentette be legújabb adócsomagját. A Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint a tervezet iránya alapvetően jó, de a tervezett lépések egy év alatt nem valósíthatóak meg, ráadásul a kiadáscsökkentés forrásai is hiányoznak.

Gyurcsány Ferenc a parlament csütörtöki, rendkívüli ülésén jelentette be legújabb adóterveit. A miniszterelnök szerint csökkenteni kell a személyi jövedelemadót és a tb-járulékot, ezzel egyidejűleg pedig el kell törölni a vállalkozások és magánszemélyek különadóját.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta: a miniszterelnök által vázolt iránnyal alapvetően egyet lehet érteni, de hiányzik az állami kiadások visszafogásának pontos megfogalmazása.

Az adórendszer átalakítása önmagában kedvező lehet a foglalkoztatás szempontjából, viszont e mellett a kiadásokat is csökkenteni kell. Erről azonban kevés konkrétum hangzott el - sem a mértéke, sem a forrása nem ismert.

A vezérigazgató szerint az idei évre elfogadható az a szándék, hogy a kiadáscsökkentés mértéke maximum a GDP egy százaléka - körülbelül 300 milliárd forint - lehet. A kérdés inkább az, hogy hogyan alakulnak a források a következő években.

A kormány egyelőre érintetlenül hagyja a minimálbér adózását, a gyest, a gyedet, és nem tervezi az eva és az ekho megszüntetését.

Palócz Éva szerint az ekho és az eva a költségvetés számára nem okoz jelentős kiesést, esetükben inkább szimbolikus kérdésről van szó. A rászorultsági elv érvényesítése az alanyi jogon járó szociális támogatások helyett azonban nagyon kedvező lenne, de a szakértő rövidtávon erre sem lát esélyt.

Ugyanakkor álláspontja szerint a gyest és a gyedet hosszú távon kellene átalakítani, de valószínűleg ebben az évben erre sem kerül sor.

Palócz Éva a négyféle vagyoni adó egységesítésével is egyetért, szerinte ez egy olyan járulék, amely szélesen teríti szét az adóterhet, ráadásul nem a foglalkoztatást sújtja. Ezzel együtt szerinte az adórendszer különböző mentességeit is át kell tekinteni és minimálisra csökkenteni.

A Kopint-Tárki vezérigazgatója úgy látja: a Fidesz által követelt 1200-1300 milliárd forintos adócsökkentést akkor lehetne végrehajtani, ha ugyanolyan mértékben a kiadások is csökkennének. Ehhez négy-öt évre van szükség, de egy év biztosan nem elég végrehajtásukhoz.

Palócz Éva a forint árfolyamának gyengülését nem a rövid távú kormányzati bejelentéseknek tulajdonítja, szerinte a fizetőeszköz árfolyamának alakulásában a kormányfő csütörtökön ismertetett tervei sem hoztak áttörést.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×