eur:
389.38
usd:
362.75
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tíz nap, amely megrengette a pénzvilágot

Az 1964 óta bekövetkezett tíz legnagyobb tőzsdei zuhanást gyűjtötte össze a portfolio.hu. Ezek közül hét utólag csak átmeneti megingásnak bizonyult. A legnagyobb az 1987-es tőzsdekrach volt, október 19-én az index egyetlen napon belül 20,4 százalékot zuhant.

A nagy zuhanások és "medvepiacok" (a tőzsdéken a medve az árfolyamok zuhanásának jelképe) statisztikái alapján gondolhatjuk, hogy hamarosan vége van a jelenlegi tőzsdei halálhangulatnak - írja a portfolio.hu. Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy a tőkepiacok jelenleg eddig ismeretlen kockázatokkal állnak szemben, tehát nem biztos, hogy javulni fognak a statisztikák.

Az amerikai részvénypiacok hétfőn és szerdán bemutatott hatalmas zuhanása, a S&P 500 indexben

1964. január 1. óta ez a kettő volt a 11. és a 12. legnagyobb egy napos, százalékban mért esés, ezeknél nagyobbat utoljára a 2001. szeptember 11-i terrortámadások hatására láthattunk.

Összességében tehát az 1964 óta bekövetkezett tíz legnagyobb zuhanás hét esetben csak átmeneti megingás/hisztéria volt a piacon, miközben egy az 1987-es tőzsdekrachot, egy pedig az "internet-lufi" kipukkanását vetítette előre. Ez persze egyáltalán nem biztos, hogy jelent bármit is a jövőre nézve, hiszen a tőkepiacok most korábban ismeretlen kockázatokkal állnak szemben, tehát nem biztos, hogy ezúttal javítani fogjuk a statisztikát.

10.
A tizedik legnagyobb zuhanást (mely a rangsorban éppen a most hétfőn bekövetkezett esést előzi meg) 1986-ban élte át a tőzsde. Ezt szintén nagyon gyorsan ledolgozta a piac, a grafikonon csak egy hatalmas korrekciónak tűnik. A fellélegzés nem tartott sokáig, egy évvel később jött a legnagyobb, az 1987-es tőzsdekrach.

9.
A kilencedik legnagyobb esés a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás hatására következett be az S&P 500-ban, és része volt a 2000-2003-as nagy medve piacnak.

8.
A nyolcadik legnagyobb, 5,16 százalékos zuhanás az S&P 500-ban 1987. október 16-án a három nappal később bekövetkező történelmi krach előszele volt.

7.
A világtörténelem hetedik legnagyobb S&P 500 zuhanása az internet-lufi csúcspontján uralkodó hatalmas volatilitásban köszöntött be: 2000. április 14-én 5,83 százalékot esett az index. Ez a hisztéria más volt, mint az eddigiek, ugyanis a történelem leghosszabb és egyik legsúlyosabb medve-piacának kezdetét jelentette.

6.
A hatodik legnagyobb esés 1989 októberében következett be, amikor is az S&P 500 6,12 százalékot esett egy nap alatt. Ez csak egy villámmegingásnak tűnt, fél éven belül újra csúcson volt a piac, bár ezt követően egy-két év oldalazás köszöntött a befektetőkre.

5.
1988. január 8-án jegyezték fel a történelem ötödik legnagyobb indexesését, amely még mindig az 1987-es tőzsdekrach nagyobb utórezgései közé tartozott. Éppen ezért ugyanaz vonatkozik rá, mint a legnagyobb két esésre: gyorsan lezajlott, és újra emelkedésnek indultak a piacok.

4.
A negyedik legnagyobb egynapos esés az orosz válság kirobbanásához és a Long Term Capital Management (LTCM) nevű hedge fund bukásához kapcsolódik: 1998. augusztus 31-én az S&P 500 6,8 százalékot zuhant. Az esés az egy évvel korábbihoz hasonlóan átmeneti volt, és a piac fél év múlva újra csúcsot döntött.

3.
1997. október 27-én az index 6,87 százalékot esett, de ez is csak átmeneti volt, sőt a piac ebben az esetben egy-két hónap alatt meghódította a zuhanás előtti szinteket.

2.
A történelem második legnagyobb, 8,28 százalékos zuhanása a legnagyobb krach időszakhoz köthető, 1987. október 26-án következett be. Az emelkedő trend egy fél éven belül újrakezdődött, tehát a piac gyorsan túltette magát az eseményeken, de a csúcson beszálló befektetők számára valószínűleg nem túl megnyugtató, hogy a piacnak csaknem két évébe telt, amíg újabb csúcsot döntött.

1.
Az 1987-es tőzsdekrach volt az S&P 500 történelmében a legnagyobb mértékű százalékos esés, október 19-én az index 20,4 százalékot zuhant.

{{keretes_cim}}

A hedge fund kifejezés spekulatív befektetési alapot jelent. A hedging kifejezés a kockázat csökkentésére irányuló gyakorlatot, míg a fund alapot jelent. A hedge fundok változatos, gyakran agresszív befektetési stratégiákat alkalmazó portfóliókat kezelnek. Ilyen stratégiák közé tartozik: magas tőkeáttétel, rövid- és hosszú pozíciók felvétele, határidős és opciós ügyletek belföldi és külföldi piacokon egyaránt. A hedge fundoknál a végső cél a minél magasabb abszolút hozam elérése.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×