eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Csaba László: Kár, hogy csak a bajok fölsorolásában van egyetértés

A Közép-Európai Egyetem professzora szerint kétséges, hogy a kormány 2009-re teljesíteni tudja az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket. Csaba László az InfoRádiónak elmondta, örvendetes, ha a pénzügyminiszter és a jegybankelnök bármiben is egyetért, de szerinte egyelőre csak a hibák felsorolásában van megegyezés.

A Nemzeti Átállási Tervben most elfogadott intézkedések arra szolgálnak, hogy ne legyenek banális hibák, és az euró bevezetéséhez szükséges technikai lépéseket kellő időben megtegyék - mondta Csaba László közgazdász az InfoRádiónak.

Ilyen értelemben pozitív a döntés, de a tartalma még lebeg a levegőben, hiszen nem döntöttek semmilyen érdemi kérdésben - fogalmazott a Közép-Európai Egyetem professzora.

Hozzátette: minél hamarabb döntünk az euró bevezetésének dátumáról, annál jobb. Persze - vélekedett - egy kisebbségi kormány idején nagyfokú a bizonytalanság az előrejelzésben is. Ilyenkor - jelentette ki Csaba László - valóban jobb lehet, ha nem vállalunk egy olyan időpontot a nyilvánosság előtt, amit aztán nem tudunk tartani.

A professzor azonban arra is figyelmeztetett, hogy e magyarázó tényezők mellett nem feledkezhetünk meg arról, hogy Szlovénia és Szlovákia már megtette az euró bevezetéséhez szükséges lépéseket.

E tekintetben továbbra is le vagyunk maradva - mondta Csaba László, aki úgy látja, a mielőbbi bevezetés mellett szóló érvek abszolút túlsúlyban vannak.

Szeretném, ha jövőre teljesülnének a kritériumok - jelentette ki a közgazdász. A konvergenciaprogramban azonban öt-hat gazdasági mutató párhuzamos teljesüléséről van szó. Ezért nem várok olyan kedvező fordulatokat, amelyek alapján 2009-ben már nyilatkozni lehetne arról, mikor csatlakozunk az eurózónához - figyelmeztetett Csaba László.

2009-ben csupán mérlegelni lehet majd - mondta a professzor, aki örül annak, hogy most épp nincs vita a pénzügyminisztérium és a jegybank között. De az, hogy csak a bajok fölsorolásában értenek egyet, a megoldásban már kevésbé, nem túl örvendetes - mutatott rá Csaba László.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×