eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Õsztől a megújuló energiaforrásokra is érvényes a csökkentett áfa-kulcs

Kiterjesztette azon termékek és szolgáltatások körét az Európai Bizottság, amelyeknél a tagállamok kedvezményes, akár 5 százalékos áfa-kulcsot is alkalmazhatnak. Kovács László, az EU adó- és vámügyi biztosa az InfoRádiónak azt mondta: ősztől már a megújuló energiaforrások használatát is ilyen módon támogatják majd.

Az Európai Bizottság kiterjesztette azon termékek és szolgáltatások körét, amelyeknél a tagállamok csökkentett, akár 5 százalékos áfa-kulcsot is alkalmazhatnak. A javaslat vonatkozik a lakóingatlanokra, az éttermi és étkezési szolgáltatásokra, a gyógyászati termékekre vagy a hangoskönyvekre is.

A célunk az volt, hogy fokozatosan egységesebbé tegyük a kedvezményes áfa-kulcsok rendszerét, és így csökkenjenek a különbségek a régi és az új tagállamok lehetőségei között - mondta az InfoRádiónak az EU adó- és vámügyi biztosa.

Nagyobb rugalmasságot és választási lehetőséget szerettünk volna adni a tagállamoknak - tette hozzá Kovács László, aki jelezte: a csökkentett áfa-kulcs nem kötelező, hanem választható.

A tagállamok döntő többsége használja ezeket, de különböző területeken, abból a listából választva, ami jelenleg rendelkezésre áll - fejtette ki a biztos. Mostani javaslatunk arra irányul, hogy kerüljenek rá további szolgáltatások, és később majd bizonyos termékek is.

A kieső bevételek kigazdálkodása viszont a nemzeti kormányok feladata - nyilatkozta Kovács László. Ezért van az, hogy választhatnak a kormányok. Figyelembe vehetik a költségvetési megfontolásokat is az egyik oldalon, a másikon pedig a foglalkoztatáspolitikai érdekeket, a szociálpolitikai megfontolásokat például az élelmiszereknél és a gyógyszereknél, de a környezetvédelem szempontját is - mutatott rá a vám- és adóügyi biztos.

Õsszel beterjesztünk egy második csomagot, amiben az energiaellátás szempontjából fontos területek fognak szerepelni - ismertette Kovács László. - Elsősorban az energiatakarékos termékek berendezések területén szeretnénk előrelépést; itt a jövedéki adó a fontos tétel.

Az a tervünk, hogy az energiaadóztatási direktívát úgy módosítsuk, hogy a energiaadó alapjának csak egy része függjön az energiatartalomtól - mondta el továbbá Kovács László, aki közölte: így szeretnék előnyben részesíteni a megújuló energiaforrások használatát.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×