eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A 230-235 forint körüli euró még éppen elviselhető a gazdaság számára

A magyar államadósság csaknem 30 százaléka devizában áll fenn, így az erősödő forint csökkenti annak mértékét - mondta az InfoRádiónak a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója, aki szerint a 230-235 forint közötti forint-euró sáv az a szint, amely még elviselhető a gazdaság szereplői számára.

Az államadósság jelentős része, közel 30 százaléka devizában testesül meg, tehát amikor felértékelődik a forint árfolyama, akkor csökken a devizaadósságnak a forintértéke, vagyis csökken az államadósság is - értékelte az InfoRádiónak az elmúlt napok forinterősödését a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója.

Forián-Szabó Gergely hozzátette: ez elsősorban hosszú távon befolyásolhatja az éves finanszírozási terheket, az idei évre nézve sokkal inkább számít az, hogy a forintkamatok lényegesen megemelkedtek az első félévben, vagyis a forintadósság finanszírozása sokkal drágább, mint tavaly.

A szakértő szerint az alacsonyabb kamatterhek miatt minden szektor, így az állam, a háztartások és a vállalatok is kedvelik a devizaalapú eladósodást. A forint mostani erősödése hozzásegítette az adósokat ahhoz, hogy nemcsak kamatterheik lettek alacsonyabbak, hanem a tőketartozásuk is csökkent - emiatt pedig a havi törlesztőrészleteik alacsonyabbak lettek.

A befektetési igazgató úgy véli: a mostani forinterősödés lassan a végéhez közeledik, mert vannak korlátok, amiket már nem néznek jó szemmel az exportőr cégek és a fokozatosságra törekvő Magyar Nemzeti Bank sem.

Hozzátette: a 230-235 körüli euróár még éppenhogy elviselhető a gazdaság számára.

Forián-Szabó Gergely szerint reális szint körül mozog az árfolyam, különösen ha azt nézzük, hogy az infláció és a komoly kockázatok miatt csakis erős forinttal van esély arra, hogy az árstabilitás, vagyis a 3 százalék körüli infláció a következő másfél-két évben megvalósuljon.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×