eur:
389.35
usd:
362
bux:
68083.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Javult a fogyasztói bizalmi index

Bár az adatok nagyobb optimizmusra nem adhatnak okot, tény, hogy a fogyasztói bizalmi index 2006 óta nem látott magasságba emelkedett - mondta a GKI kutatóintézet vezérigazgató-helyettese.

A 2006-os választások után jelentősen csökkent az üzleti és fogyasztói várakozás, a csökkenés előtti szintre pedig mostanig nem tudta feltornázni magát az index - mondta az InfoRádióban Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese.

Júniusban azonban elérte a mutató a két évvel ezelőtti szintet. Az emberek saját pénzügyi helyzetüket és az ország kilátásait is kedvezőbbnek ítélték meg, mint az elmúlt időszakban. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy megállt a keresetek reálértékének romlása, sőt a versenyszférában még emelkedtek is a reáljövedelmek.

A gazdasági szektorban már nem egyértelműen pozitív a kép. Mindent egybevetve némileg romlott az adat, a mutatókat azonban az ipari és a szolgáltató szektor adatai húzzák lefelé. Az építőipart és a kereskedelmet növekvő optimizmus jellemzi.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×