eur:
389.18
usd:
363.85
bux:
68140.32
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bill Gates utolsó munkanapja - videón is!

Ma van Bill Gates, a Microsoft társalapítójának utolsó munkanapja. A 33 évalatt cége révén többszörös milliárdossá vált szoftverfejlesztőt világszerte istenítik és démonizálják. Tény, hogy a cége által gyártott Windows operációs rendszer révén a világ egyik legbefolyásosabb emberévé vált. Üzleti karrierjelezárultával azonban úgy döntött, hogy vagyona jelentős részét jótékonyságra fordítja.

Amikor a BBC egyik riportere Gates otthonában járva megkérdezte tőle -
vajon az ő gépe is lefagy-e, a válasz az volt, hogy soha. És általában a mosoly sem fagy le az örök optimista és jövőbetekintő Gates arcáról, annak ellenére, hogy a számítógépes operációs rendszerek piacának 90 százalékát birtokló cégét sok helyen arrogánsnak tartják.

A még mindig kölyökképű 52 éves milliárdos 1975-ben alapította meg
cégét egy gyerekkori barátjával, Paul Allennel és a kezdetekben egy garázsban működtek.

Több, mint 30 évvel később Gates pénteken munkanapjáról úgy írt a
világsajtó, mint egy korszak végéről, amikor leköszön a világ meghatározó szoftvercégének vezetője. Gates továbbra is az igazgatótanács elnöke marad, de feladja vezető fejlesztői posztját és eddigi tevékenységét három útód látja majd el.

A cégfőnök egy humoros videóval búcsúzott, melyben összepakol, majd kezében a távozó dolgozók jelképével, egy papírdobozzal sétál kocsijához.

A vicces videó-paródia már öt hónappal ezelőtt felkerült a világhálóra:


A cégen belül azonban sokaknak nincs nevethetnékjük: Gates egy olyan pillanatban hagyja ott vállalatát, amikor a Microsoft az
új, internet által uralt korban a keresőprogramjáról híres, de a mobilszoftverben is izmosodó Google-lal és a korábban marginális Apple-lel küzd.

Az évtizedek alatt óriássá nőtt, és ezért egyre lassabban reagáló cég számára úgynevezett "cloud computing", vagyis a felhő-informatika jelenti a fő veszélyt. Ennek lényege, hogy sok felhasználó az internetes böngészőjén keresztül ér el szolgáltatásokat és futtat programokat, ahelyett, hogy azokat a gépére telepítené. Ezeket a szoftvereket pedig nem a Microsoft írta.

A régi modell kálváriáját jól jelzi, hogy sok felhasználót nem érdekel a
cég tavaly piacra dobott új operációs rendszere, a Vista, hanem jól megvannak a korábbi XP-vel. Évekkel ezelőtt még vásárlók tömegei táboroztak az éjszaka a számítógépes üzletek előtt, hogy az elsők között vehessék meg az új operációs rendszereket.

Közben a nem ingyenszoftverre vágyókat egyre jobban csábítja, a magát a kreativitás és kényelmes felhasználói élmény úttörőjeként hírdető Apple, amely az iPod médiajátszók és iPhone mobiltelefonok segítségével egyre több felhasználót szerez saját operációs rendszert használó számítógépeinek.

A Microsoft úgy próbált haladni a korral, hogy megpróbálta lenyelni a Yahoo internetes kereső céget. A vállalat ellenállása és a Google aknamunkája azonban ezt egyelőre meghiúsította.

Gates ezentúl heti egy napot tölt a Microsoftnál, fennmaradó idejét pedig az ő és felesége nevét viselő alapítványra áldozza. A szervezet célja a szegénység és a járványok elleni küzdelem, valamint az oktatás biztosítása.

Ahogy az NPR amerikai közszolgálati rádió megjegyezte: az
első élete során eljuttatta a számítógépet a tömegekhez, most kezdődő, második életében pedig a világ vezető jótékonysági adakozója akar lenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×