eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Meglepően magasra szökött az áramfogyasztás

Szerdán normalizálódott a helyzet az ország villamosenergia-rendszerében, miután valamelyest enyhült a hőség - tájékoztatta az InfoRádiót a rendszerirányító diszpécserszolgálata. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mely piaci szereplők miatt kellett hétfőn az összes tartalékot mozgósítani, hogy biztosítható legyen a zavartalan áramellátás.

A rendszerirányító összes tartalékát mozgósítani kellett hétfőn, hogy az ország villamosenergia-ellátása biztosítható legyen. Az eredetileg tervezettnél bizonyos időszakokban 650 megawattal nagyobb volt a fogyasztás, ez nagyjából egy egész országrészének felel meg.

Szerdára normalizálódott a helyzet, amiben közrejátszott, hogy valamelyest mérséklődött a nappali felmelegedés.

A fogyasztás hirtelen megemelkedése nem okozott gondot, hiszen rendelkezésre áll a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. számára előírt villamosenergia-tartalék, ezt ugyanakkor nem arra a célra tárolják, hogy nagy mértékű tervezési eltéréseket egyenlítsenek ki vele, inkább üzemzavar esetén használják fel - mondta az InfoRádiónak Kapás Mihály, a társaság diszpécserszolgálatának vezetője.

Ki lehetett?

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mely piaci szereplők tértek el jelentősen a menetrendjüktől, ez majd csak a részletes elszámolásból derül ki. Kapás Mihály hozzátette: a következőkben minden bizonnyal konzultálni fognak az érintett cégekkel a pontosabb tervezés érdekében, és az Energiahivatalt is tájékoztatják.

A tartós kánikula a hőerőművek számára is okozhat gondokat, a magyarországi termelők azonban egyelőre nem jeleztek ilyen jellegű problémákat a rendszerirányítónak.

A Paksi Atomerőmű kommunikációs vezetője az InfoRádiónak elmondta: a meleg nem jelent többletkockázatot a nukleáris erőmű számára. Mittler István közölte: jelenleg három reaktor működik maximális kapacitással, egyet pedig a szokásos, éves karbantartás miatt áll.

Kiegyenlítődés

A rendszerirányító szakemberei elmondták: egyre magasabbak a nyári fogyasztási csúcsigények, ma már szinte alig van különbség a nyáron és a télen felhasznált árammennyiség között. Ez alapvetően a klimatizálás teljesítményével, illetve a szélsőségesen meleg napok számának növekedésével magyarázható.

26 Celsius-fok fölött minden egyes plusz fok száz megawattnyi, vagyis egy kisebb város felhasználásának megfelelő energiaigény-növekedést eredményez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×