eur:
389.45
usd:
363.72
bux:
68068.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hatalmas különbségek lehetnek a férfiak és a nők fizetése között

Hatalmas különbségek lehetnek a férfiak és a nők fizetése között. A legmagasabb jövedelemmel kecsegtető vezető pozíciókban szinte egyáltalán nem találunk hölgyeket, így a gyengébbik nem képviselőinek nem sok esélyük van arra, hogy havi 1 millió forintot keressenek. De az is jellemző, hogy minél magasabb végzettség kell egy álláshoz, annál nagyobb a különbség a fizetésekben.

Akár 40 százalékkal is többet kereshetnek az erősebbik nem képviselői egyes beosztásokban. A férfiak átlagosan 215 ezer forintot keresnek Magyarországon, míg a hölgyek 172 ezer forintot - mondta az InfoRádióban a fizetéseket felmérő merces.hu honlapot üzemeltető workania marketing képviselője.

A különbség abból is adódik, hogy bizonyos pozíciók szinte elérhetetlenek a nők számára, az országos igazgatók között például a merces.hu felmérése egyetlen hölgyet sem talált, holott ez az a pozíció, ahol már 1 millió forintot is meg lehet keresni havonta.

A legnagyobb különbség az egyetemet végzettek között van, a magasan kvalifikált férfiak átlagfizetése 370 ezer forint, míg a legiskolázottabb hölgyek körében több mint 100 ezer forinttal kevesebb, 266 ezer forint - közölte Ficza János.

A főiskolai végzettséget igénylő állások esetén a fizetéskülönbség átlagosan 35 százalék a két nem képviselői között, míg az érettségizett férfiak "mindössze" átlagosan 27 százalékkal keresnek többet, mint a matúrával rendelkező nők.

Régiós különbségek

Az egyes országrészekben eltérnek a fizetési szintek, a nemek közötti különbségek azonban mindenhol megvannak. A hölgyek átlagfizetése például egyedül Budapesten magasabb 200 ezer forintnál (217 ezer), a férfiak azonban a fővárosban ennél lényegesen többet, 275 ezer forintot keresnek átlagosan.

A merces.hu 85 ezer ember adatait tartalmazó összesítéséből kiderül az is, hogy Budapesten az alapfokú végzettségűek átlagfizetése 141 ezer forint, az érettségizetteké 174 ezer, míg a főiskolai diplomával rendelkezőké 299 ezer forint, az egyetemet végzetteké pedig 363 ezer forint.Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében azonban az alapfokú végzettséggel rendelkezők átlagosan 95 ezer forintot, a középfokúval 132 ezer forintot, főiskolai diplomával 185, míg egyetemivel 257 ezer forintot keresnek az emberek átlagosan.

Megoszlás foglalkozások alapján

A legrosszabbul fizetett munkavállalók a takarítók, ők mindössze bruttó 80 ezer forintot kapnak, a segédmunkások pedig 84 ezer forintos fizetésre számíthatnak. Az account menedzserek keresnek a legjobban, ők átlagosan 300-500 ezer forintot visznek haza, egy részlegvezető már 670 ezer forintot is megkaphat, a vezérigazgatók pedig átlagosan 1 millió forintot keresnek.

Jövedelmező szakmáknak számítanak a bankszektor állásai, de az államigazgatás is, ahol egy főelőadó 143 ezer és 279 ezer forint között keres, míg egy fősztályvezető fizetése meghaladja a félmillió forintot.

Alulfizetettek az egészségügyben dolgozók, hiszen a bevallott jövedelmek alapján még az orvosok átlagfizetése is csak 214 ezer forint, de nem dőzsölhetnek az oktatásban dolgozók sem.

Továbbra is érdemes a pénzügyi területen állást vállalni, de jól keresnek a villamosmérnökök és az építészmérnökök is.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×